Nova saznanja

NE MOŽETE DA ODOLITE SLATKIŠIMA: Nauka će vam rešiti ovaj problem!

Istraživanja su pokazala da određena eterična ulja pomažu u kontroli apetita

29.01.2022 12:00

NE MOŽETE DA ODOLITE SLATKIŠIMA: Nauka će vam rešiti ovaj problem!
Pixabay

Koliko puta ste sebe uhvatili da, kada ste umorni ili pod stresom, posežete za slatkišima? Naravno, već sledećeg trenutka se kajete i u sebi prebrojavate kalorije.

Nauka ima rešenje za to. Najnovija istraživanja su pokazala da mirisi pojedinih eteričnih ulja pomažu u kontroli apetita i čak smanjuju želju za slatkišima. Evo na koja ulja bi trebalo da obratite pažnju.

Pixabay

Istraživanja su potvrdila da određeni mirisi smanjuju stres, a time i žudnju za slatkišima

 

Bergamot

Ulje bergamota pomaže kod lošeg raspoloženja pa tako može da utiče na emocionalno prejedanje. Miris bergamota smanjuje lučenje kortizola i idealno ga je koristiti kada ste pod stresom.

Grejpfrut

Miris ulja grejpfruta takođe poboljšava raspoloženje, daje energiju i smanjuje potrebu za grickalicama i slatkišima.

Nana

Ulje nane smanjuje osećaj gladi. Jedna studija je pokazala da udisanje mirisa nane na svaka dva sata može da smanji apetit.

Pixabay

Možete i pomešati nekoliko ulja koja će vam uvek biti pri ruci

 

Cimet i đumbir

Arome cimeta i đumbira su odlični u borbi protiv žudnje za jačom hranom i šećerom.

Ukoliko želite da udružite dejstvo više ulja, u jednu malu bočicu (od 10 ml) možete sipati ulja bergamota, grejpfruta i đumbira u odnosu 4:2:1. Promućkajte dobro i po potrebi mirišite ovu mešavinu ulja direktno iz bočice.

Isto tako možete sipati 8 kapi ulja bergamota, 4 kapi ulja grejpfruta i 2 kapi ulja đumbira u difuzer ili, ukoliko nemate ovaj uređaj, u posudu sa 500 ml vruće vode. Isparenja će osvežiti vazduh u prostoriji i istovremeno povoljno uticati na raspoloženje, napetost i apetit, piše Doktor.rs.

Komentari. (0)