Odrasli

UJUTRU JE JELA LIST ČUVARKUĆE PRE DORUČKA I KAFE: Niko nije očekivao ovakve promene posle samo 7 dana konzumiranja

To je izuzetno otporna biljka koja uspeva u najrazličitijim uslovima i lako se prilagođava svakoj sredini.

Slika Autora
byNevena Jakovljević

07.09.2025 09:40

UJUTRU JE JELA LIST ČUVARKUĆE PRE DORUČKA I KAFE: Niko nije očekivao ovakve promene posle samo 7 dana konzumiranja
shutterstock.com/Cattleya2017

Čuvarkuća, poznata i pod latinskim imenom Sempervivum tectorum, što u prevodu znači "uvek živa", od davnina važi za biljku izuzetne otpornosti. Raste i preživljava u najtežim uslovima, često je možemo videti na krovovima kuća, a ime koje nosi govori upravo o njenoj dugovečnosti i snazi.

Iako je mnogi znaju kao ukrasnu biljku, čuvarkuća ima i brojna druga svojstva. Najpoznatija je po svom blagotvornom delovanju na kožu kada se koristi spolja – pomaže kod iritacija, opekotina, rana i drugih kožnih problema. Međutim, podjednako je korisna i kada se konzumira, naravno, umereno i uz stručan savet, piše Krstarica.

Ova biljka sadrži jabučnu i mravlju kiselinu, koje joj daju svojstva slična aloe veri. Pored toga, bogata je taninima, biljnim sluzima, masnim uljima, smolom, flavonoidima, kao i ugljenim hidratima i polisaharidima.

Zahvaljujući svom sastavu, deluje protivupalno, umirujuće, antioksidativno i blago diuretički. Može se koristiti na više načina - kao svež sok, obloga ili maska za kožu, u obliku masti, tinkture, čaja, ili u kombinaciji s medom za unutrašnju upotrebu.

shutterstock.com/Milje Ivan

Kako se koristi čuvarkuća

Ipak, važno je napomenuti da se ne preporučuje trudnicama i dojiljama. Takođe, pre oralne upotrebe savetuje se konsultacija sa fitoterapeutom ili alergologom, posebno ako ste skloni alergijama.

Čuvarkuća je biljka koju je izuzetno lako gajiti - razmnožava se pomoću izdanaka, brzo se primi i ne traži mnogo pažnje. Veoma je otporna i uspeva podjednako dobro u saksijama i na otvorenom prostoru, bilo u dvorištu, bašti ili čak na krovu.

Dostupna je u više boja, a visina joj najčešće ne prelazi 20 centimetara. Gde god da je posadite, nećete pogrešiti – osim što lepo izgleda, uvek vam je pri ruci.

Zanimljivo je da čuvarkuća ne gubi svojstva čak ni kada se zamrzne, što nije iznenađujuće s obzirom na to koliko dobro podnosi hladnoću i zimu. Berba traje od marta do oktobra, ali ako je gajite u saksiji, možete je koristiti tokom cele godine.

Iseckajte 300 g svežih listova čuvarkuće i pomešajte sa 500 g meda, preručite u teglu, poklopite, zamotajte u foliju i držite u frižideru.

Svako jutro pola sata pre doručka i kafe uzmite jednu kašiku, a preporučuje se i da pola sata nakon ovog eliksira ne jedete i ne pijete ništa. 

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)