Čuvarkuća, poznata i pod latinskim imenom Sempervivum tectorum, što, u prevodu, znači uvek živa, od davnina važi za biljku izuzetne otpornosti. Raste i preživljava u najtežim uslovima, često je možemo videti na krovovima kuća, a ime koje nosi govori upravo o njenoj dugovečnosti i snazi.
Iako je mnogi znaju kao ukrasnu biljku, čuvarkuća ima i brojna druga svojstva. Najpoznatija je po blagotvornom delovanju na kožu kada se koristi spolja - pomaže kod iritacija, opekotina, rana i drugih kožnih problema. Međutim, podjednako je korisna i kada se konzumira, naravno, umereno i uz stručan savet, piše Krstarica.
Ova biljka sadrži jabučnu i mravlju kiselinu, koje joj daju svojstva slična aloe veri. Pored toga, bogata je taninima, biljnim sluzima, masnim uljima, smolom, flavonoidima, kao i ugljenim hidratima i polisaharidima.
Zahvaljujući sastavu, deluje protivupalno, umirujuće, antioksidativno i blago diuretički. Može se koristiti na više načina - kao svež sok, obloga ili maska za kožu, u obliku masti, tinkture, čaja ili u kombinaciji s medom za unutrašnju upotrebu.

shutterstock.com/Milje Ivan
Ipak, važno je napomenuti da se ne preporučuje trudnicama i dojiljama. Takođe, pre oralne upotrebe savetuje se konsultacija s fitoterapeutom ili alergologom, posebno ako ste skloni alergijama.
Čuvarkuća je biljka koju je izuzetno lako gajiti - razmnožava se pomoću izdanaka, brzo se primi i ne traži mnogo pažnje. Veoma je otporna i uspeva podjednako dobro u saksijama i na otvorenom prostoru, bilo u dvorištu, bašti ili čak na krovu.
Dostupna je u više boja, a visina joj najčešće ne prelazi 20 centimetara. Gde god da je posadite, nećete pogrešiti - osim što lepo izgleda, uvek vam je pri ruci.
Zanimljivo je da čuvarkuća ne gubi svojstva čak ni kada se zamrzne, što nije iznenađujuće s obzirom na to koliko dobro podnosi hladnoću i zimu. Berba traje od marta do oktobra, ali ako je gajite u saksiji, možete je koristiti tokom cele godine.
Iseckajte 300 grama svežih listova čuvarkuće i pomešajte s 500 grama meda, preručite u teglu, poklopite, zamotajte u foliju i držite u frižideru.
Svako jutro pola sata pre doručka i kafe uzmite jednu kašiku, a preporučuje se i da pola sata nakon ovog eliksira ne jedete i ne pijete ništa.
Komentari (0)