Često zanemarujemo moćni kivi, koji ne samo da jhe bogat vitaminima E i C, već je i ključan za očuvanje DNK i njeno "popravljanje". Redovna konzumacija kivija može značajno da doprinese očuvanju genetskih informacija u telu.
Kivi je voće koje se ističe bogatstvom vitamina i antioksidanata, a njegova uloga u zaštiti DNK od oštećenja je izuzetno značajna. Ovo voće je posebno poznato po visokom sadržaju vitamina C, koji je ključan u neutralisanju slobodnih radikala. Slobodni radikali su poznati kao glavni uzrok oštećenja DNK.
Istraživanje o uticaju kivija na DNK
U istraživanju sprovedenom na "Rowett" Institutu u Škotskoj, analizirani su efekti kivija na ljudski organizam. Učesnici su bili podeljeni u grupe koje su konzumirale jedan, dva ili tri kivija dnevno.
Na početku i kraju studije, njihova krv je analizirana kako bi se proverili nivoi oštećenja DNK. Rezultati su pokazali da redovno unošenje kivija može značajno smanjiti rizik od nastanka raznih bolesti i poboljšati procese popravke DNK.

Shutterstock
Zanimljivo je da je jedenje samo jednog kivija dnevno popravlja DNK za 60 odsto, a konzumacija tri kivija dnevno povećava tu aktivnost za čak 66 odsto.
Imuni sistem i starenje
Osim što podržava regeneraciju DNK, stručnjaci ističu i druge zdravstvene prednosti svakodnevnog jedenja kivija. Ovo voće pomaže u jačanju imunog sistema, štiti od starenja ćelija i smanjuje rizik od neurodegenerativnih bolesti.
Kako ističe istraživač oštećenja DNK, Suzan Klensi, očuvanje integriteta genetskih informacija u ćelijama je ključno za održavanje zdravlja. Nažalost, faktori poput UV zračenja, duvanskog dima i hroničnog stresa mogu dovesti do mutacija koje povećavaju rizik od bolesti, a najpoznatiji primer takvih bolesti je karcinom kože.
Antioksidativna moć kivija
Zahvaljujući visokom nivou antioksidanata, kivi može delovati kao "prirodni čuvar" DNK. Ključne aktivne supstance u ovom voću, kao što su vitamini C i E, kao i hlorogena kiselina, pospešuju regenerativne procese u telu. Ove supstance igraju značajnu ulogu u očuvanju zdravlja ćelija i smanjenju rizika od raznih bolesti, čime se dodatno potvrđuje važnost kivija u svakodnevnoj ishrani, prenosi "Bristol Post".
Komentari (0)