Veštački zaslađivač aspartam je 200 puta slađi od standardnog šećera, a nova istraživanja pokazuju da čak i u malim količinama može drastično da poveća rizik od srčanog udara i šloga. Što je najgore, ovaj zaslađivač, koji je Svetska zdravstvena organizacija označila kao "potencijalno kancerogen za ljude", se nalazi u gaziranim pićima (naročito onima sa oznakom "diet"), kečapu i pojedinim vrstama jogurta.
Švedski istraživači su utvrdili da aspartam doprinosi taloženju masnih naslaga u arterijama. To dovodi do sužavanja arterija, ograničava protok krvi, što može uzrokovati oštećenje srca i dovesti do srčanog i moždanog udara.
Eksperimenti s miševima su imali krajnje zabrinjavajuće rezultate. Tokom 12 nedelja miševi su dobijali hranu sa 0,15 odsto aspartama - a to je oprilike ista količina koju ljudi unose u organizam nakon tri popijene konzerve gaziranih napitaka. Utvrđeno je da je aspartam doveo do većeg taloženja masnih naslaga i pojavu upala. Naučnici su zaključili da je povećani nivo insulina doveo do povećanog taloženja masti u arterijama.
Shutterstock
Istraživači naglašavaju da je imuni signal CX3CL1 naročito aktivan pod uticajem insulinske stimulacije.
- Protok krvi kroz arterije je jak i većina hemikalija brzo nestane, ali ne i CX3CL1. On ostaje zalepljen za zidove krvnih sudova i privlači imune ćelije - objasnili su stručnjaci.
Takođe, francuska studija je pokazala da samo konzumacija 78 mg veštačkih zaslađivača, što je jednako polovini konzerve gaziranog soka, za 10 odsto povećava rizik od infarkta, a za 20 odsto od moždanog udara. Takođe, osobe koje nedeljno piju najmanje sedam konzervi gaziranih napitaka, imaju 20 odsto veće šanse od nepravilnog rada srca, prenosi Dejli Mejl (Daily Mail).
Komentari (0)