Odrasli

KARDIOLOG OVU HRANU BRANI ČLANOVIMA PORODICE - tvrdi da uništava zdravlje srca, dok bakterije razaraju organizam

Dr Zilin Vang, kardiolog iz Kine, otkrio je kakva hrana pokreće čitav lanac negativnih reakcija u telu.

07.02.2025 10:20

KARDIOLOG OVU HRANU BRANI ČLANOVIMA PORODICE - tvrdi da uništava zdravlje srca, dok bakterije razaraju organizam
Brain light / Alamy / Profimedia/Facebook

Kineski kardiolog, dr Zilin Vang, ističe važnost izbacivanja određenih navika i namirnica kako bi se sačuvalo zdravlje srca. Prema njegovim preporukama, iz ishrane treba eliminisati štetne namirnice poput brze hrane, gaziranih pića, slatkiša, kao i alkohola i cigareta. Osim toga, ističe se važnost smanjenja stresa i redovne fizičke aktivnosti kao ključnih faktora za očuvanje zdravlja srca.

Kada je reč o ishrani, dr Vang preporučuje konzumiranje namirnica koje su bogate antioksidansima i omega-3 masnim kiselinama, poput voća, povrća, orašastih plodova i ribe. Takođe, naglašava važnost umerenog unosa soli i šećera, te konzumiranje integralnih žitarica umesto rafinisanih proizvoda.

Pomfrit

Na 100 g prženog krompira dolazi 8 grama trans masti, koje nisu supstanca prirodnog porekla, već proizvod višestrukog zagrevanja biljnih ulja. Trans masti povećavaju holesterol u krvi višestruko i tako povećavaju rizik od bolesti kardiovaskularnog sistema.

Meso

Takođe, na veliku žalost ljubitelja mesa, na drugom mestu je crevno i prerađeno meso.

Printscreen Linkedln

Kineski kardiolog, dr Zilin Vang otkriva koja hrana negativno utiče na zdravlje

- Šnicle, mleveno meso i slanina veoma štetno utiču na srce. Bakterije iz sistema za varenje apsorbuju aminokiseline iz crvenog mesa, što pokreće čitav lanac reakcija koji na kraju povećava nivo holesterola i rizik od srčanih bolesti - kaže kardiolog.

Pržena hrana

On je istakao da hrana koja se obrađivala na viskoj tempraturi zapravo stvara velike količine trans masti, koje su jedan od glavnih krivaca za probleme sa srcem. U Kini, gde se meso obično peče ili kuva, srčana oboljenja su manje učestala, navodi on.

Pica

Samo jedno parče pice sadrži 10 grama masti, od kojih su 4,4 grama zasićene masnoće. Ako ne možete da odustanete od pice, ograničite se samo na jedno parče jednom nedeljno, i neka to bude pica od povrća.

Beli hleb

Redovno konzumiranje hrane bogate ugljenim hidratima poput belog hleba, povećava rizik od srčanih bolesti. Visoki glikemijski indeks podiže nivo šećera u krvi.

Kukurzne pahuljice

U pitanju su brzi ugljeni hidrati prepuni šećera koji čine da insulin u telu podivlja.

So

Višak soli u telu uzrokuje oštećenje i začepljenje krvnih sudova. Dnevno ne bi trebalo pojesti više od 5 grama soli (nepuna kašičica).

Instant supe

Kao i većina drugih prerađenih proizvoda, instant supe sadrže velike količine soli, koje povećavaju rizik od srčanih bolesti otkrivaju eksperti.

Energetska pića

100 ml energetskog pića sadrži 30 mg kofeina. Ako popijete 300 ml, što je standardna zapremina, unećete 90 mg kofeina, što je kao da ste popili 3-4 espreso kafe. Ovolika doza kofeina može da izazove tahikardiju, a pritom se ove vrste napitaka nikako ne preporučuju ljudima koji imaju bilo kakav problem sa srcem.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)