Doktor Kris van Tuleken, poznat po prehrambenim eksperimentima, odlučio je da sopstveno telo podvrgne ekstremnom testu, konzumirajući isključivo prerađenu hranu i to tokom 30 dana. Eksperiment, koji je bio deo projekta BBC dokumentarca "Čime hranimo svoju decu?" postavio je pitanja o dugoročnim posledicama takve ishrane na ljudsko zdravlje.
Doktor van Tuleken, čija je uobičajena ishrana uključivala oko 20 odsto prerađene hrane, u ovom je eksperimentu je povećao udeo do čak 80 odsto, što je tipično za ishranu jednog od pet ljudi. Jela koja su se našla na njegovom meniju uključivala su prženu piletinu, zaleđenu picu, pomfrit iz rerne, gotove lazanje i ostalu brzu hranu.
Uprkos tome što je jeo samo kad bi osetio glad, primetio je da je osećaj gladi postajao sve češći, uz dodatne poteškoće sa probavom, uključujući zatvor koji je trajao i do 48 sati.
Posle mesec dana, rezultati eksperimenta bili su očigledni. Dr van Tuleken je dobio 6,5 kilograma, a njegov indeks telesne mase porastao je za dve jedinice, prelazeći u kategoriju prekomerne težine. Takođe je dodao 3 kilograma masnog tkiva, a prema procenama, da je nastavio s takvom ishranom, za šest meseci bi mogao da dobije čak 38 kilograma.
Hormonske analize otkrile su povećanje hormona gladi za 30 odsto, dok je hormon sitosti bio u opadanju, što je objasnilo njegov nekontrolisan poriv za hranom. Skener mozga pokazao je promene u moždanim funkcijama, gde su se povezala područja mozga odgovorna za osećaj nagrade i automatsko ponašanje. To je značilo da je mozak počeo da mu "naređuje" da jede prerađenu hranu, uprkos njegovoj svesti o štetnosti takve hrane.
Doktor je takođe izrazio zabrinutost zbog dece koja često jedu prerađenu hranu.
- S obzirom na to da je dečiji mozak znatno prilagodljiviji, takva ishrana može da ima još ozbiljnije posledice kod njih - upozorio je on.
Zaključak njegovog eksperimenta je jasan: iako je pržena piletina ili smrznuta pica privlačna, najbolji savet je ograničiti unos visokoprerađene hrane zbog njenih dugoročnih negativnih efekata na zdravlje.
Komentari (0)