Odrasli

LEKARI UPOZORAVAJU, NE IGRAJTE RUSKI RULET SA HRANOM ZA PRAZNIKE, RIZIKUJETE TROVANJE! Šest stvari koje ni u ludilu ne smete da radite!

Dovoljno je da se malo opustite i praznik može da vam bude upropašćen.

24.12.2024 11:42

LEKARI UPOZORAVAJU, NE IGRAJTE RUSKI RULET SA HRANOM ZA PRAZNIKE, RIZIKUJETE TROVANJE! Šest stvari koje ni u ludilu ne smete da radite!
shutterstock.com

Prevelike količine hrane ili alkohola nisu jedine opasnosti koje vrebaju tokom sezone slava i praznika. Lekari upozoravaju da ne igrate ruski rulet sa hranom i nabraju koje stvari nikako ne smete da radite ako želite da izbegnete trovanje hranom.

Doktor Robin Mej navodi da ljudi tokom praznika previše rizikuju sa hranom, a što je nagore, većina problema može da se lako izbegne, dovoljno je samo da se povede malo više računa, ali to mnogi ne rade.

- Bez obzira da li se radi o piletini ili nekom drugom mesu, ono mora da bude temeljno ispečeno. Niko ne želi da za praznike kada se okuplja porodica, dobije trovanje hranom - kaže Mej.

On navodi šest najvećih grešaka koje ljudi prave tokom praznika:

Ne proveravate rok upotrebe 

Sasvim je normalno da uoči Božića nagomilavate namirnice, i tada se lako zaboravi da je neophodno proveravati rok trajanja. Čak 46 odsto ljudi to radi retko ili nikada, kaže statistika. Čak i ako hrana deluje jestivo i "ispravno", ako joj je istekao rok upotrebe, bacite je.

Ruski rulet sa hranom

Kada hrana na stolu stoji satima, dok se gosti smenjuju, to znači da bakterije počinju da se gomilaju, a što duže hrana ostaje napolju, veće su šanse da se pokvari na sobnoj temperaturi. 

Shutterstock

Kako da za vreme praznika izbegnete trovanje hranom?

Hrana kojoj je istekao rok trajanja

Ako mislite da svaku hranu, čak i onu kojoj je istekao rok trajanja možete da skuvate, jer ćete tako ubiti sve bacile, pravite ogromnu grešku. Istraživanja pokazuju da čak 39 odsto ljudi redovno konzumira meso, od ćuretine do kobasica, kojem je istekao rok upotrebe.

Ne perete ruke

Možete da smejete, ali ovo je na žalost ozbiljan problem. Uostalom, istraživanja pokazuju da 33 odsto ljudi ne pere uvek ruke pre obroka. 

Greška sa frižiderom

Ako imate previše hrane, a nedovoljno prostora u frižideru, to već postaje problem. Stručnjaci apeluju da ako već nešto morate da držite van frižidera, neka to bude piće.

Ne pitate za alergije

Jedno prosto pitanje: da li ste alergični na neku hranu, moglo bi da uštedi svima mnogo muka. Međutim, statistika kaže da 23 odsto domaćina nikada ne pita svoje goste za potencijalne alergije, prenosi San (The Sun).

BONUS VIDEO: 


 

Komentari (0)