Miris pržene slanine jedno je od onih iskustava koje pojedinima može da popravi i najtmurniji dan. Međutim, mnogi je izbegavaju zbog uverenja da nije zdrava, ali, verovali ili ne, mišljenja nutricionista su da slanina može da bude ključni dodatak uravnoteženoj ishrani. Uz bogatstvo vitamina, proteina i masti koji pružaju dugotrajnu energiju, ova omiljena slana "poslastica" ima mnogo više prednosti nego što se misli.
Prema portalu Elit Dejli (Elite Daily), slanina ne samo da nije nezdrava, već se može smatrati korisnim dodatkom ishrani. Bogata je belančevinama i esencijalnim vitaminima, a ugljenih hidrata skoro da nema. Upravo zato bi trebalo da je jedete češće, i to bez griže savesti.
Prvo, slanina sadrži značajne količine vitamina B12, tiamina, niacina i cinka, koji su ključni za jak imuni sistem. Osim toga, mast u slanini pruža dugotrajan osećaj sitosti, što je čini boljim izborom od ugljenih hidrata, a nutricionisti potvrđuju da ishrana sa malo ugljenih hidrata može pomoći u održavanju zdrave težine. Zbog visokog sadržaja proteina, slanina je odličan izvor energije.
Osim zdravstvenih prednosti, slanina ima i praktične prednosti. Lako se priprema, bilo u tiganju, rerni ili čak u mikrotalasnoj. Takođe je prilagodljiva: možete je dodati u sendviče, salatu, pa čak i u deserte. Za one koji ne konzumiraju svinjetinu, dostupne su opcije poput ćureće slanine, što ovu ukusnu užinu čini pristupačnom skoro svima.
Slanina se, takođe, pokazala kao odličan saveznik u borbi protiv mamurluka. Masti i proteini brzo vraćaju energiju, dok kombinacija slanine i kafe mnogima pruža idealan početak dana. Čak i nauka stoji iza ovog saveta. Masti su efikasniji izvor energije od ugljenih-hidrata, što su praktikovali i naši preci.
Ipak, slaninu treba konzumirati umereno i birati kvalitetne proizvode. Iako je puna korisnih sastojaka, važno je održavati ravnotežu u ishrani. Sledeći put kada osetite miris hrskave slanine, ne oklevajte, možda će biti bliže statusu superhrane nego što ste mislili, tvrde stručnjaci.
Komentari (0)