Odrasli

ISKOPALI SU LOBANJE I ZANEMELI OD ONOGA ŠTO SU NA NJIMA PRONAŠLI: Da li je moguće da su im ovo uradile CIGARETE? (FOTO)

Studija naglašava da je upotreba duvana u Zapadnoj Evropi pre oko 500 godina dovelo do značajnih promena u strukturi ljudskog skeleta.

19.10.2024 15:10

ISKOPALI SU LOBANJE I ZANEMELI OD ONOGA ŠTO SU NA NJIMA PRONAŠLI: Da li je moguće da su im ovo uradile CIGARETE? (FOTO)
Credit: Massimo Dallaglio / Alamy / Alamy / Profimedia

Pušenje je glavni rizik za dobijanje raka pluća, ali i mnogih drugih bolesti. O štetnosti duvana lekari govore već decenijama, a sad su se u celu priču umešali i arheolozi.

Istraživači sa Univerziteta u Lesteru proučavali su ljudske ostatke sahranjene u Britaniji između 12. i 19. veka i došli su do šokantnog otkrića. Duvan ostavlja tragove u kostima pušača koji traju ne samo tokom njihovog života, već i vekovima nakon njihove smrti, pokazalo je istraživanje arheologa, a piše Independent.

Studija naglašava kako je uvođenje duvana u upotrebu u Zapadnu Evropu pre oko 500 godina dovelo do značajnih promena u strukturi ljudskog skeleta. 

 

 

Koristeći masovnu spektroskopiju, istraživači su analizirali molekularni sastav kostiju, identifikujući 45 različitih molekularnih karakteristika koje su razlikovale kosti pušača od nepušača.

Studija objavljena u časopisu Science Advances je naglasila da konzumacija duvana ostavlja metabolički zapis u ljudskim kostima dovoljno prepoznatljiv da identifikuje njegovu upotrebu kod pojedinaca koji su konzumirali duvan.

- Arheološki ljudski skeletni ostaci imaju potencijal da pruže direktne dokaze koji se mogu koristiti za proučavanje prošlih patoloških i zdravstvenih stanja, uključujući bolesti povezane sa upotrebom duvana - navedeno je u studiji. 

Dr Sara Inskip, koautorka studije je pojasnila kakve promene duvan ostavlja na našim kostima.

- Naše istraživanje pokazuje značajne razlike u molekularnim karakteristikama kostiju od ranijih korisnika duvana i onih koji to nisu. Ovaj nalaz ukazuje da upotreba duvana utiče na strukturu našeg skeleta. Cilj našeg istraživanja je da se razume kako se ove razlike pojavljuju, što može imati implikacije na razumevanje zašto je upotreba duvana faktor rizika za određene mišićno-skeletne i stomatološke poremećaje - otkrila je ona.

unsplash.com

Pušenje je glavni rizik za pojavu raka pluća, ali i mnogih drugih bolesti

Dok su štetni efekti pušenja na meka tkiva i organe, kao što su povećan rizik od raka pluća, bešike i grla, kao i moždanog udara i kardio-vaskularnih bolesti, uticaj na kosti je manje proučavan.

Pušenje utiče na smanjenu gustinu kostiju, povećan rizik od preloma i parodontozu, odnosno ozbiljan oblik upale desni (gingive), što može da dovede do ispadanja zuba ukoliko se ne leči.

Novo straživanje ne samo da baca svetlo na istorijsku prevalenciju pušenja, već i naglašava opsežan i trajni uticaj duvana na zdravlje ljudi, nudeći vredan uvid u skeletne posledice ove široko rasprostranjene navike.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)