Odrasli

POSLE 20 GODINA BREJKDENSA NEŠTO JE POČELO DA MU RASTE NA GLAVI: Kada je otišao kod lekara i skinuo kapu i oni su se SKAMENILI! (FOTO)

Naučnici su opisali ovaj redak fenomen u studiji objavljenoj u medicinskom časopisu BMJ.

13.10.2024 14:50

POSLE 20 GODINA BREJKDENSA NEŠTO JE POČELO DA MU RASTE NA GLAVI: Kada je otišao kod lekara i skinuo kapu i oni su se SKAMENILI! (FOTO)
Shutterstock

Da i ples može da ima ozbiljnih posledica kao i bilo koji drugi sport dokazao je nedavni sasvim neobični slučaj iz Danske. Naime, muškarac u ranim tridesetim razvio je benigni tumor na glavi nakon dve decenije brejkdensa, pre svega zbog čuvenog poteza karakterističnog za tu vrstu plesa - vrtenja na glavi. Naučnici su opisali taj redak fenomen u studiji objavljenoj u medicinskom časopisu BMJ, koja ističe moguće dugoročne zdravstvene posledice te plesne discipline.

Muškarac, koji se skoro 20 godina aktivno bavi brejkdensom, zatražio je medicinsku pomoć zbog neprijatnosti i bolova izazvanih izraslinom koja se pojavila na njegovom skalpu. Nakon detaljnih pregleda, lekari su otkrili benigni tumor debljine više od jednog centimetra. Kako su objasnili, tumor je nastao usled repetitivnog trenja između glave i poda tokom okretanja glave, uz dodatni pritisak koji se stvara tokom ovog zahtevnog pokreta.

Dr Kristijan Bastrup Sondergard, neurohirurg u Kopenhagenu, objasnio je da je ovaj slučaj verovatno rezultat neprestanog "stresa" kojem je glava izložena tokom višegodišnjeg brejkdensa.

- Verujemo da je ovo stanje rezultat stalnog trenja između vlasišta i poda, u kombinaciji sa stresom koji nastaje tokom okretanja glave. Tokom godina, to može dovesti do upale, manjeg krvarenja i formiranja ožiljnog tkiva, što uzrokuje izbočenje - rekao je dr Sondergard, a o tome je pisao i CNN.

Pre operacije pacijent je nosio kape da sakrije izbočinu, ali nakon uspešnog uklanjanja tumora oseća olakšanje i slobodu.

- Sjajno je što mogu da izađem u javnost bez šešira i kape. Mnogi mi kažu da više ne primećuju kvrgu i da mi glava izgleda potpuno normalno - rekao je muškarac nakon oporavka.

Iako je plesna zajednica svesna ovog fenomena, nazvanog "breakdance bump" ili "headspin hole", medicinska literatura o ovom problemu je još oskudna. Na onlajn forumima, kao što je Reddit, pojedinci dele iskustva o razvoju ćelavih mrlja i savetuju nošenje postavljenih kapa ili gel jastučića kako bi se smanjio rizik od povreda.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)