Odrasli

JEDNA EMOCIJA NAS SISTEMSKI UNIŠTAVA, PRVI STRADA OVAJ ORGAN: Posledice mogu da budu fatalne!

Ovo osećanje može da ostavi velike posledice.

12.10.2024 21:30

JEDNA EMOCIJA NAS SISTEMSKI UNIŠTAVA, PRVI STRADA OVAJ ORGAN: Posledice mogu da budu fatalne!
Shutterstock

Svako se barem jednom nađe u situaciji u kojoj ima utisak da ništa ne može da se promeni, i da je bespomoćan da se suprostavi tome. Osim što ovo osećanje utiče na naše psihičko zdravlje, ono može da izazove i velike zdravstvene probleme.

Doktor Vasilij Čajka tvrdi da bespomoćnost može da izazove ozbiljne fiziološke reakcije u telu, što može da dovede do zadržavanja vode u bubrezima. 

Kako bespomoćnost utiče na telo?

Kada se osećamo bespomoćno, aktivira se mehanizam u telu koji dovodi do zadržavanja tečnosti u bubrezima.

Kada smo pod stresom, ovo zadržavanje tečnosti može da bude preterano. Iako ljudsko telo sadrži oko 65 odsto vode, prisustvo upale, na primer, u alveolama pluća ili sluzokoži bronhija, dodatno pogoršava situaciju.

Shutterstock

Osećaj teskobe kada ostanemo sami može da ima kobne posledice 

Doktor Čajka napominje da u takvim slučajevima telo može da zadrži skoro deset puta više vode nego što je normalno, a što će sasvim izvesno uzrokovati brojne komplikacije.

Ovo zadržavanje tečnosti može da bude prouzrokovano stresom i može da dovede do niza zdravstvenih problema, uključujući upalu pluća, glavobolje i migrene.

Kako da pomognete sebi?

Kada se suočavamo sa osećajem bespomoćnosti, važno je potražiti načine da se oslobodimo ove negativne emocije. Razgovor sa bliskim osobama ili stručnjacima može pomoći da se stekne novi pogled na situaciju.

Takođe, tehnike opuštanja poput meditacije, joge ili tehnika disanja mogu smanjiti nivo stresa i pomoći nam da se oslobodimo negativnih emocija.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)