Odrasli

SA 11 GODINA JE NAPIPALA IZRASLINU NA GRUDIMA I HITNO JE OPERISANA: Ono što su lekari našli bilo je strašnije od raka dojke!

Adison Roven (19) preživela je nešto što retko ko može i da zamisli.

12.10.2024 22:10

SA 11 GODINA JE NAPIPALA IZRASLINU NA GRUDIMA I HITNO JE OPERISANA: Ono što su lekari našli bilo je strašnije od raka dojke!
Društvene mreže

Kada je Adison Roven (19), tinejdžerka iz Severne Karoline, sa 11 godina napipala kvržicu na dojci, svi su to pripisali pubertetu. Ali, kada je pet godina kasnije izraslina narasla do veličine ping-pong loptice, ispostavilo se da ona boluje od ekstremno retkog kancera koji je smrtonosan u čak 40 odsto slučajeva.

Kada je Adison prvi put napipala čudnu izraslinu, lekari su odmah odbacili mogućnost raka dojke zbog njenih godina, kao i zbog nepostojanja genetskih predispozicija.

Međutim, realnost je bila mnogo surovija - i kada je Adison imala 16 godina, u septembru 2021. doktori su utvrdili da ona ima ultra-retki alveolarni sarkom mekog tkiva (ASPS) koji nastaje u mekom tkivu između masti, mišića i nerava. ASPS pogađa svega 80 Amerikanaca godišnje, a njen oblik, koji je nastao u grudima je još ređi, i ona je tek drugi zabeležni slučaj!

shutterstock.com

Samopregledi su ključni kada je u pitanju prevencija raka dojke

- Kada su moji roditelji čuli dijagnozu, nisu mogli da prestanu da plaču. U trenutku sam se zamrzla. Nisam progovorila 20 minuta, bila sam u totalnom šoku. Lekari su odmah zakazali hitnu operaciju - prisetila se Adison.

Tokom operacije, koja je trajala šest sati, doktori su doživeli jop jedan šok - utvrdili su da se rak proširio na okolno tkivo i rebra. Zbog svega toga su iskoristili kožu sa njenih leđa kako bi rekonstruisali dojke. Bili su prinuđeni i da otvore jedno plućno krilo i uklone rebro.

- Kada sam se probudila bila sam u neverovatnim bolovima. Nikada nisam osetila tako nešto i bila sam maksimalno preplašena. Stalno sam pitala roditelje: "Da li ću biti u redu, da li ću preživeti?". Srećom, lekari su uspeli da uklone svo kancerogeno tkivo i već tri godine sam zdrava - poručila je Adison, prenosi Daily Mail.

Prema njenim rečima, shvatila je da je mnogo jača nego što je mislila. 

- Vratila sam se u normalu i, iskreno, bolje se osećam nego ikad pre. Bez obzira na to kakve su vam šanse i koliko je vaše stanje retko, na kraju dana, vi kontrolišete vaš život i budućnost - zaključila je ova mlada, hrabra devojka.  

BONUS VIDEO:

Komentari (0)