Odrasli

DVE STVARI KOJE SRBI KORISTE ZA ČIŠĆENJE NE SMEJU DA SE MEŠAJU, MOGU DA BUDU SMRTONOSNE: Bežite napolje ako ovo osetite!

Vodite računa da u žurbi ne napravite kobni previd.

07.10.2024 07:30

DVE STVARI KOJE SRBI KORISTE ZA ČIŠĆENJE NE SMEJU DA SE MEŠAJU, MOGU DA BUDU SMRTONOSNE: Bežite napolje ako ovo osetite!
shutterstock.com

U želji da vam kuća bude besprekorno čista, možete da napravite ogromnu i kobnu grešku - da pomešate dva omiljena sredstva za čišćenje i tako sebe i svoje ukućane dovedete u veliku opasnost. Stručnjaci objašnjavaju zašto nikako ne smete da pomešate izbeljivač i sirće.

Uz sodu-bikarbonu, izbeljivač i sirće su sastojci koji se nalaze u skoro svakom domaćem sredstvu za čišćenje.

Problem je u tome što mnogi ne znaju da izbeljivač i sirće nikako ne smeju da se mešaju. A koliko je situacija ozbiljna, najbolje pokazuje činjenica da je u Australiji izdato zvanično upozorenje o potencijalno tragičnim posledicama ukoliko dođe do kombinovanja ova dva proizvoda.

Shutterstock

Oštar i neprijatan miris je znak za uzbunu

Kada se sirće i izbeljivač pomešaju, dobija se otrovni gas hlorin. Preporuka je da odmah izađete napolje na svež vazduh. Sve počinje neprijatnim osećajem u nosu i grlu. 

Sirće se smatra prirodnijim rešenjem za higijenu, naročito u poređenju sa sintetičkim supstancama kao što je izbeljivač. I jedna i druga stvar odlično skidaju sve mrlje i preporučuju se za čišćenje najvećih prljavština. Ali, zajedno su smrtonosna kombinacija - izbeljivač se sastoji od razvodnjenog natrijum-hipohlorita, dok sirće sadrži razređenu sirćetnu kiselinu.    

Ukoliko udahnete previše hlorina, to može da izazove upalu respiratornog trakta, a velika količina hlorina može da bude smrtonosna.

shutterstock.com

Budite veoma obazrivi prilikom čišćenja kuće, koliko god to bezazleno izgledalo

Za razliku od drugih opasnih hemikalija, poput karbon-monoksida, hlorin ima oštar i neprijatan miris.

Ozbiljnost posledica udisanja hlorina zavisi o kojoj se količini radi i koliko dugo ste ga udisali. 

Prema podacima Američke asocijacije za kontrolu trovanja, samo u 2016. je u Americi bilo 6.300 prijavljenih slučaja trovanja hlorinom, a čak 33 odsto slučajeva je bilo prouzrokovano mešanjem izbeljivača i sirćeta, prenosi Mirror.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)