Odrasli

TUMAČENJE KOMPLETNE KRVNE SLIKE: Detaljan prikaz svake skraćenice i termina i kada je neophodno hitno otići u laboratoriju!

Praćenje ovih parametara ključno je za održavanje zdravlja i prevenciju potencijalnih oboljenja.

03.10.2024 04:15

TUMAČENJE KOMPLETNE KRVNE SLIKE: Detaljan prikaz svake skraćenice i termina i kada je neophodno hitno otići u laboratoriju!
Andrew Brookes / ImageSource / Profimedia

Da li ste se ikada zapitali da li imate dovoljno gvožđa, vitamina i minerala? Možda se suočavate s upalnim procesom, povišenim šećerom u krvi ili problemima s bubrezima? Sve to može pokazati analiza kompletne krvne slike. Stručnjaci preporučuju da se laboratorijska analiza krvi proverava barem jednom godišnje, a idealno dvaput, bez obzira na to da li imate osećaj nekog zdravstvenog problema ili ne.

Šta pokazuje kompletna krvna slika?

Analiza krvne slike pruža važne informacije o opštem stanju organizma. Ona otkriva broj crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), belih krvnih zrnaca (leukocita) i trombocita, što može ukazivati na različite zdravstvene probleme. Na primer, smanjen broj eritrocita može signalizovati anemiju, dok povećan broj leukocita može ukazivati na infekciju.

Hematokrit, koji meri udeo crvenih krvnih zrnaca u krvi, može otkriti dehidrataciju ili druge ozbiljne zdravstvene probleme. Važno je napomenuti da lekari ne ocenjuju zdravstveno stanje samo na osnovu jednog parametra, već uzimaju u obzir celokupnu analizu.

Redovno proveravanje krvne slike može pomoći u ranom otkrivanju potencijalnih zdravstvenih komplikacija, što povećava šanse za uspešno lečenje. Ako se jave simptomi poput malaksalosti, nesvestice ili bolova, neophodno je obratiti se lekaru koji će proceniti potrebu za analizom. Uvek se konsultujte s lekarom umesto da sami tumačite rezultate, jer je krvna slika samo smernica za dalja ispitivanja.

Šta je CRP?

C reaktivni protein (CRP) je ključni marker u laboratorijskoj dijagnostici, često korišćen za identifikaciju i praćenje upalnih procesa u organizmu. CRP se najčešće ispituje u plazmi i predstavlja indikator akutnih zapaljenja, infekcija, nekroze tkiva ili traume. Povišene vrednosti CRP-a mogu ukazivati na različita stanja, uključujući infarkt srčanog mišića, trombozu, hronične upale i malignitete. Referentni interval za CRP kreće se od 0.0 do 5.0 mg/L.

Trombociti, sedimentacija, urea i kreatinin

Trombociti igraju ključnu ulogu u procesu zgrušavanja krvi. Povišen broj trombocita može dovesti do pojačanog zgrušavanja i formiranja krvnih ugrušaka, dok smanjen broj može izazvati krvarenje. Sedimentacija eritrocita je takođe važan parametar koji može ukazivati na opšte zdravstveno stanje organizma, pokazujući brzinu taloženja eritrocita i mogućnost postojanja bolesti.

Urea i kreatinin su značajni pokazatelji funkcije bubrega. Povećane vrednosti uree često ukazuju na povećan unos proteina ili probleme sa bubrezima. S druge strane, povišena vrednost kreatinina može biti rezultat intenzivnog fizičkog napora ili upotrebe steroida.

Glukoza, holesterol, trigliceridi i gvožđe

Analiza krvi može otkriti prisustvo dijabetesa putem nivoa glukoze. Holesterol u krvi deli se na LDL (loš) i HDL (dobar) holesterol. Povišen nivo LDL holesterola može dovesti do ateroskleroze, dok viši nivo HDL holesterola pomaže u uklanjanju viška holesterola iz organizma, smanjujući rizik od srčanih oboljenja.

Trigliceridi su još jedan oblik masti u organizmu i često su povišeni kod osoba sa prekomernom težinom, a rezultiraju iz konzumacije brze hrane, slatkiša i alkohola. Gvožđe je esencijalni mineral koji snabdeva vitalne organe kiseonikom. Njegov deficit može uzrokovati simptome poput umora, malaksalosti, bledila i opadanja kose. Stoga je važno pratiti nivo gvožđa u krvi kako bi se osiguralo adekvatno snabdevanje organizma.

Rečnik pojedinih skraćenica

- RBC - eritrociti (crvena krvna zrnca)

- WBC - leukociti (bela krvna zrnca)

- PLT - trombociti (krvne pločice)

- Hb - hemoglobin

- Hct - hematokrit (deo krvnih stanica u ukupnom volumenu krvi)

- MCV - srednji volumen eritrocita

- MCHC - srednja koncentracija hemoglobina u eritrocitima

- RDW - širina distribucije eritrocita

- MTV - prosečni srednji volumen trombocita

- MCH - prosečna količina hemoglobina u eritrocitu

- HDL - dobar holesterol

- LDL - loš holesterol

Praćenje ovih parametara ključno je za održavanje zdravlja i prevenciju potencijalnih oboljenja. Redovna analiza krvi može biti ključna za očuvanje vašeg zdravlja i blagostanja, stoga ne zaboravite da se redovno konsultujete sa svojim lekarom.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)