Odrasli

DERMATOLOG JOJ POGLEDAO U PODOČNJAKE I ODMAH OTKRIO OD ČEGA BOLUJE: Evo ko treba da se pazi, vidi se na licu (VIDEO)

Tamni krugovi nekada pokazuju da postoji zdravstveni problem.

24.09.2024 18:11

DERMATOLOG JOJ POGLEDAO U PODOČNJAKE I ODMAH OTKRIO OD ČEGA BOLUJE: Evo ko treba da se pazi, vidi se na licu (VIDEO)
Printscreen/TikTok/ lovesss_youu24, Shutterstock

Tamni krugovi ispod očiju ne moraju biti samo znak umora, već mogu ukazivati na ozbiljniji zdravstveni problem. Iako su podočnjaci često povezani sa nedostatkom sna i čest su prizor nakon nekoliko neprospavanih noći, oni nisu uvek zbog osećaja umora.

Starenje, naprezanje očiju, pušenje ili čak genetika uzrokovana tankom kožom oko donjeg kapka mogu biti krivci za te dosadne senke. Ali ponekad, ti tamni krugovi pokazuju da postoji zdravstveni problem.

shutterstock.com

Uzrok podočnjaka može biti i alergija

Korisnica TikToka je ostala potpuno zapanjena kada je njen dermatolog ugledao kese ispod njenih očiju i odmah rekao da alergije postoje u porodici.

U svom viralnom videu ispričala je kako je dermatolog pogledao jednom i pretpostavio da neko iz njene porodice pati od astme, peludne groznice, ekcema ili nekog drugog tipa alergije, a sve to proizilazi iz njenih podočnjaka. 

- Mislila sam da je to samo zato što ne spavam, ali on kaže: "Ne, to je zapravo zbog zagušenja krvnih sudova. Oni proizvode pigment i to pokazuje da su alergije prisutne u porodici" - navela je.

@lovesss_youu24 My blood literally pools under my eyes🤦🏼‍♀️ and basically my whole life i thought i didnt have allergies #allergicshiners #darkcircles #darkcirclesundereyes #allergies #dermatology #spoonie #chronicillness ♬ original sound - lovesss_youu24

Alergijski sjaji su takođe poznati kao periorbitalna hiperpigmentacija i uzrokovani su začepljenjem u nosu i sinusima koji takođe utiču na male vene ispod očiju. Ove podočnjake mogu izazvati razne alergije u nosu kao što su peludna groznica, alergije na prašinu, pa čak i neke alergije na hranu.

Podočnjaci izazvani alergijom

Ako su podočnjaci izazvani alergijom, možete osetiti i druge simptome kao što su suzenje ili svrab očiju, svrab grla ili suva usta, začepljenost nosa, pritisak u sinusima ili curenje iz nosa. Važno je napomenuti da neke alergije mogu biti opasne po život, piše Mirror.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)