Odrasli

DVA SKRIVENA UZROKA NEPLODNOSTI KOD MUŠKARACA: Na njih niko ne obraća pažnju, a veoma su OPASNI!

Šokantni rezultati obimne studije.

07.09.2024 07:01

DVA SKRIVENA UZROKA NEPLODNOSTI KOD MUŠKARACA: Na njih niko ne obraća pažnju, a veoma su OPASNI!
Shutterstock

Veliko dansko istraživanje koje je trajalo 17 godina, i u kojem je učestvovalo 500.000 muškaraca i 400.000 žena, je utvrdilo da postoji direktna veza između zagađenja vazduha i spoljašnje buke i povećane stope neplodnosti kod muškaraca. 

U studiji su učesvovale osobe sa manje od dvoje dece, uzrasta od 30 do 45 godina.

Kao granica zagađenja vazduha je određena veličina PM 2,5, i odnosi se na čestice koje u prečniku imaju manje 2,5 mikrometara i koje su nastale sagorevanjem fosilnih goriva i kao posledica saobraćaja.

Utvrđeno je da su muškarci koji su proseku udisali oko 2,9 mikrograma zagađenih čestica po kubnom metru, imali čak 24 odsto veći rizik od neplodnosti.

Što se tiče zagađenja bukom, previsoki nivo buke utiče na poremećaj sna i povećava stres, što povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti. i problema sa mentalnim zdravljem.  

Prosečni nivoi buke kojoj su žene bile izložene su iznosili između 57,7 i 59,1 decibela.

Shutterstock

Šokantan uticaj buke

Izloženost buci koja je za 10,2 decibela bila viša od proseka, povećalo je za 14 odsto rizik od neplodnosti kod žena starijih od 35 godina.  

Ilustracije radi, oko 40 odsto svetske populacije je izloženo spoljašnjoj buci većoj od 50 decibela, a taj broj se uvećava za 80 odsto u pojedinim krajevima.

Zanimljivo je da zagađenje bukom nije uticalo na neplodnost kod mlađih žena, dok je mali procenat povećanog rizika zabeležen kod muškaraca između 37 i 45 godina starosti.

Ono što je možda i najinteresantnije je podatak, da su ovi rezultati bili isti bez obzira da li se radilo o siromašnim ili bogatim ljudima, i ruralnim ili urbanim sredinama, prenosi Daily Mail.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)