Odrasli

ZABORAVITE NA BUĐ, OVA SKRIVENA STVAR IZ KUPATILA JE MNOGO OPASNIJA: Izaziva alergije i upalu sinusa

Koliko detaljno čistite toalet?

04.09.2024 15:31

ZABORAVITE NA BUĐ, OVA SKRIVENA STVAR IZ KUPATILA JE MNOGO OPASNIJA: Izaziva alergije i upalu sinusa
Schutterstock

Kada se pomisli na kupatilo i potencijalne zdravstvene probleme, većini ljudi prvo na pamet pada buđ. Međutim, stručnjaci navode da jedna tako prosta stvar kao što je skrivena prašina na teško dostupnim delovima kupatila, može da izazove niz problema, od upale sinusa do alergija.

Prašina koja se sakuplja na teško dostupnim mestima, obično na vrhu ormarića u kupatilu ili iza WC šolje i mašine za veš, je mnogo sopasnija od buđi.

Skrivena prašina sadrži alergene kao što su polen, grinje i ćelije buđi, i oni mogu da iritiraju disajne puteve. Svaki put kada koristite kupatilo ove čestice se podižu u vazduhu i lako ih je udahnuti.

To može da dovede do kijanja, problema sa disanjem i kašlja, što dodatno otežava disanje ljudima koji i inače imaju problema sa tim.  

Shutterstock

Skrivena prašina može da bude opasna

Kupatila su obično vlažna, i to je savršeno tle za bujanje grinja i čestica buđi, što može da dovede i od ozbiljnih alergijskih reakcija. 

Simptomi kao što su kijanje, curenje nosa, iritacija očiju i upala sinusa, dodatno su pojačani udisanjem skivene prašine.

Takođe, kada se prašina nakupi na odvodima, lavabou i fugnama između pločica, to je idealno mesto za razvoj bakterija, što može dovesti do infekcija, naročito kod dece i starijih, koji imaju slabiji imuni sistem.

Najlakše rešenje ovog problema je da redovno čistite prašinu u kupatilu uz pomoć krpe od mikrofibera, kao i da poseban naglasak bude na skrivenim mestima, piše Mirror.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)