Odrasli

PRIMETILI STE NOVU FLEKU NA LICU: Obavezno proverite imate li neki od ovih 5 simptoma, nije šala - možete spasti život!

Samopregled vas rešava potencijalno fatalnog ishoda.

26.08.2024 08:15

PRIMETILI STE NOVU FLEKU NA LICU: Obavezno proverite imate li neki od ovih 5 simptoma, nije šala - možete spasti život!
Shutterstock

Rak kože je kancer koji nastaju u koži. On se javlja usled razvoja abnormalnih ćelija koje imaju sposobnost invazije ili širenja na druge delove tela. Rak kože spada u grupu najčeših malignih - zloćudnih tumora u svetu, a mogu oboleti ljudi svih boja kože odnosno rasa, kao i podjednako oba pola. Postoje različiti tipovi raka kože. Nemelanomski tip raka kože i maligni melanom, najopasniji tip raka kože koji najčešće uzrokuje smrtnost.

Iako je većina fleka na licu bezopasna, postoje neke koje mogu ukazivati na opasan oblik raka kože. Lice je najizloženiji deo tela, zbog čega je posebno podložno štetnim UV zracima. Prepoznavanje znakova raka kože ključno je za rano otkrivanje i lečenje.

Dr Susan Mej dermatolog u Cadogan klinici, izdvaja pet znakova koji mogu ukazivati na potencijalno kancerogene promene na koži, a o tome piše i The Sun.

shutterstock.com

Obratite posebnu pažnju na svaku novu fleku na licu

Asimetrija

Asimetrija je jedan od primarnih znakova. Ako jedna polovina fleke ne odgovara drugoj, to može biti znak upozorenja.

Nepravilne ivice

Fleka sa nepravilnim, nazubljenim ili slabo definisanim ivicama može ukazivati na rak kože.

Varijacija boje

Različite nijanse ili neujednačena pigmentacija unutar fleke su crvena zastavica.

Veličina veća od 6 mm

Fleka veća od 6 mm, otprilike veličine gumice na olovci, može biti razlog za zabrinutost, posebno ako pokazuje promene u veličini, obliku, boji ili uzvišenju tokom vremena.

shutterstock.com

Obavezan je pregled kod dermatologa ukoliko bilo koje promene uočite

Krvarenje

Krvarenje, curenje ili svrab i bol su simptomi koji zahtevaju pažnju.

Rak kože može se razviti bilo gde na licu, ali neka mesta su češća od drugih. Najčešće lokacije su nos, posebno vrh i strane, uši, naročito spoljašnji delovi i resice, čelo, visoke jagodične kosti, kao i područje oko očiju.

Samopregled je ključan

Dr Mej ističe da je redovan samopregled ključan

- Pregledajte lice i telo zbog novih ili neobičnih mladeža, fleka ili promena na koži. Ako primetite nešto sumnjivo, odmah se obratite dermatologu - istakla je ona.

Čak i ako ne uočavate promene, preporučuje se da posetite dermatologa bar jednom godišnje. Dermatolozi su obučeni da primete rane znakove raka kože koje vi možda nećete uočiti i mogu preporučiti dodatne preventivne mere prilagođene vašem tipu kože i načinu života.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)