Odrasli

OTEČENI PRSTI ZNAK SU OPAKE BOLESTI: Ne ignorišite promene na rukama, ovo oboljenje napada sve organe!

Važno je na vreme je diganostikovati kako bi se započelo lečenje.

09.08.2024 10:51

OTEČENI PRSTI ZNAK SU OPAKE BOLESTI: Ne ignorišite promene na rukama, ovo oboljenje napada sve organe!
Shutterstock

Skleroderma je hronična bolest vezivnog tkiva koju karakteriše progresivna fibroza kože i unutrašnjih organa. Pomene na prstima mogu da budu znak ove teške bolesti, zbog čega je važno simptome prepoznati na vreme, kako bi započeli lečenje. Stanje poznato kao skleroderma najčešće pogađa žene, a simptomi mogu vremenom da se pogoršaju.

Fibroza je rezultat prekomerne proizvodnje kolagena i to uzrokuje otvrdnjavanje i gubitak elastičnosti tkiva, prenosi Essanews. Ova bolest se manifestuje na različite načine i njeno napredovanje varira od pacijenta do pacijenta. Negde je ograničena samo na kožu,dok u nekim situacijama napada unutrašnje organe poput srca, pluća i bubrega. Tačan uzrok ove bolesti nije poznat, ali stručnjaci su saglasni da ima autominunu osnovu, a često i genetski defekt.

Otečeni prsti su jasan simptom skleodermije

Najkarakterističniji simptom ove bolesti koji se odražava kao promena na koži, je otok prstiju. Koža je zategnuta i tvrda, često i sjajna, a prsti su poput "kobasica". Kako vreme odmiče ove promene mogu se manifestovati i na drugim delovima tela poput lica, ruku i grudnog koša.

Shutterstock

Često su kod ovog stanja prsti poznati pod nazivom "kobasice"

 

Sistemska sklerodermija može da izazove i bol u zglobovima i mišićima, da stvori probleme sa disanjem kao i gastroezofagealni refluks i Rejnoov fenomen koji karakterišu beli ili plavičasti prsti usled hladnoće ili stresa, a taj simptom pacijenti često ignorišu.

Sa napretkom bolesti i koža na rukama i stopalima doživljava promene zbog čega prsti postaju otečeni i otežani za kretanje. Kasnije koža atrofira i formira zarastljive rane i čireve. Lice se menja, koža zateže a bore izglađuju i nos postaje manji. Ponavljajući artritis dovodi do ukočenosti i ograničene pokretljivosti, a na kraju se javlja i problem sa gutanjem i nepravilna apsorpcija hranljivih materija kao i bolest pluća.

Kako se leči skleroderma?

Ova bolest je neizlečiva, ali odgovarajući tretman usporava njeno napredovanje i ublažava simptome. Svaki pacijent ima prilagođenu terapiju, što može da uključuje imunosupresivne lekove, vazodilatatore, fizikalnu terapiju, simptomatsko lečenje kao i posebnu hranu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)