Istraživači u državi Vašington proučavali su životne navike više od 1.400 zdravih odraslih osoba, kao i koliko često imaju crevne pokrete u toku nedelje. Otkrili su da je "idealni" broj jedan do dva pražnjenja creva dnevno, i da su osobe koje su konzumirale ishranu bogatu vlaknima, redovno vežbale i bile dobro hidrirane bile verovatnije da se uklapaju u ovaj opseg. Međutim, osobe koje su imale zatvor ili su imale više od tri crevna pokreta dnevno bile su sklonije prisustvu toksičnih bakterija u crevima povezanih sa oštećenjem organa i mentalnim zdravstvenim stanjima poput depresije.
Dr Šon Gibons, odgovorni autor studije i vanredni profesor na Institutu za biološke sisteme u Sijetlu, rekao je:
- Ukupno gledano, ovo istraživanje pokazuje kako redovnost pražnjenja creva može uticati na sve telesne sisteme, i kako odstupanje od uobičajene redovnosti pražnjenja creva može biti važan faktor rizika u razvoju hroničnih bolesti.
Istraživači su analizirali 1.425 odraslih osoba koje su bile korisnici sada već neaktivne kompanije za wellness Arivale.
Utvrđeni faktori povezani sa redovnošću pražnjenja creva
Istraživači su sakupljali uzorke stolice i krvi, i sproveli ankete među učesnicima o njihovim navikama vezanim za vežbanje, stil života, ishranu, kao i mentalno zdravlje i nivo stresa. Utvrdili su da su starost, pol i BMI "značajno" povezani sa redovnošću pražnjenja creva. Konkretno, mlađe osobe, žene i osobe sa nižim BMI-jem imale su manje česte crevne pokrete.
Pored toga, osobe koje su konzumirale ishranu bogatu vlaknima, dobro se hidrirale i redovno vežbale bile su verovatnije da imaju zdraviju crevnu floru povezanu sa "zlatnom sredinom" redovnosti pražnjenja creva, odnosno jedan do dva odlaska u toalet dnevno. Međutim, učesnici koji su patili od zatvora i oni sa dijarejom bili su verovatniji da iskuse fermentaciju proteina u crevima, tokom koje toksične bakterije razlažu ugljene hidrate i šećere.
Johannes Johnson-Martinez, glavni autor studije i doktorant na Institutu za biološke sisteme, izjavio je:
- Ranija istraživanja su pokazala kako redovnost pražnjenja creva može imati veliki uticaj na funkciju crevne flore. Konkretno, ako stolica predugo ostaje u crevima, mikroorganizmi iskoriste sav dostupan dijetalni vlakna, koja fermentišu u korisne kratkolančane masne kiseline. Nakon toga, flora prelazi na fermentaciju proteina, što proizvodi nekoliko toksina koji mogu dospevati u krvotok.
Ovaj proces stvara štetne nusprodukte povezane sa oštećenjem jetre i bubrega, kao i drugim hroničnim bolestima, navode istraživači, piše Daily Mail.
- Hroničan zatvor je povezan sa neurodegenerativnim poremećajima i sa progresijom hronične bolesti bubrega kod pacijenata sa aktivnom bolešću. Međutim, nije bilo jasno da li su nepravilnosti u redovnosti pražnjenja creva rani pokretači hroničnih bolesti i oštećenja organa, ili su ove retroaktivne veze kod bolesnih pacijenata samo slučajnost. Ovde, u opšte zdravoj populaciji, pokazujemo da je zatvor, posebno, povezan sa krvnim nivoima toksina nastalih od mikroorganizama poznatih po izazivanju oštećenja organa, pre bilo kakve dijagnoze bolesti - kaže doktor.
Studija je objavljena u utorak u časopisu Cell Reports Medicine.
Komentari (0)