Odrasli

EVO KOLIKO PUTA MORATE IĆI U TOALET DA BISTE BILI SMATRANI ZDRAVIM: Neredovno pražnjenje ima opasne posledice

Ovo istraživanje pokazuje kako redovnost odlaska u toalet može uticati na sve telesne sisteme.

16.07.2024 18:35

EVO KOLIKO PUTA MORATE IĆI U TOALET DA BISTE BILI SMATRANI ZDRAVIM: Neredovno pražnjenje ima opasne posledice
ATA images

Istraživači u državi Vašington proučavali su životne navike više od 1.400 zdravih odraslih osoba, kao i koliko često imaju crevne pokrete u toku nedelje. Otkrili su da je "idealni" broj jedan do dva pražnjenja creva dnevno, i da su osobe koje su konzumirale ishranu bogatu vlaknima, redovno vežbale i bile dobro hidrirane bile verovatnije da se uklapaju u ovaj opseg. Međutim, osobe koje su imale zatvor ili su imale više od tri crevna pokreta dnevno bile su sklonije prisustvu toksičnih bakterija u crevima povezanih sa oštećenjem organa i mentalnim zdravstvenim stanjima poput depresije.

Dr Šon Gibons, odgovorni autor studije i vanredni profesor na Institutu za biološke sisteme u Sijetlu, rekao je:

- Ukupno gledano, ovo istraživanje pokazuje kako redovnost pražnjenja creva može uticati na sve telesne sisteme, i kako odstupanje od uobičajene redovnosti pražnjenja creva može biti važan faktor rizika u razvoju hroničnih bolesti.

Shutterstock

Koliko često je normalno ići u toalet

Istraživači su analizirali 1.425 odraslih osoba koje su bile korisnici sada već neaktivne kompanije za wellness Arivale. 

Utvrđeni faktori povezani sa redovnošću pražnjenja creva

Istraživači su sakupljali uzorke stolice i krvi, i sproveli ankete među učesnicima o njihovim navikama vezanim za vežbanje, stil života, ishranu, kao i mentalno zdravlje i nivo stresa. Utvrdili su da su starost, pol i BMI "značajno" povezani sa redovnošću pražnjenja creva. Konkretno, mlađe osobe, žene i osobe sa nižim BMI-jem imale su manje česte crevne pokrete.

Pored toga, osobe koje su konzumirale ishranu bogatu vlaknima, dobro se hidrirale i redovno vežbale bile su verovatnije da imaju zdraviju crevnu floru povezanu sa "zlatnom sredinom" redovnosti pražnjenja creva, odnosno jedan do dva odlaska u toalet dnevno. Međutim, učesnici koji su patili od zatvora i oni sa dijarejom bili su verovatniji da iskuse fermentaciju proteina u crevima, tokom koje toksične bakterije razlažu ugljene hidrate i šećere.

Johannes Johnson-Martinez, glavni autor studije i doktorant na Institutu za biološke sisteme, izjavio je:

- Ranija istraživanja su pokazala kako redovnost pražnjenja creva može imati veliki uticaj na funkciju crevne flore. Konkretno, ako stolica predugo ostaje u crevima, mikroorganizmi iskoriste sav dostupan dijetalni vlakna, koja fermentišu u korisne kratkolančane masne kiseline. Nakon toga, flora prelazi na fermentaciju proteina, što proizvodi nekoliko toksina koji mogu dospevati u krvotok.

Ovaj proces stvara štetne nusprodukte povezane sa oštećenjem jetre i bubrega, kao i drugim hroničnim bolestima, navode istraživači, piše Daily Mail.

- Hroničan zatvor je povezan sa neurodegenerativnim poremećajima i sa progresijom hronične bolesti bubrega kod pacijenata sa aktivnom bolešću. Međutim, nije bilo jasno da li su nepravilnosti u redovnosti pražnjenja creva rani pokretači hroničnih bolesti i oštećenja organa, ili su ove retroaktivne veze kod bolesnih pacijenata samo slučajnost. Ovde, u opšte zdravoj populaciji, pokazujemo da je zatvor, posebno, povezan sa krvnim nivoima toksina nastalih od mikroorganizama poznatih po izazivanju oštećenja organa, pre bilo kakve dijagnoze bolesti - kaže doktor.

Studija je objavljena u utorak u časopisu Cell Reports Medicine.
 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)