Odrasli

LETO JE NAJOPASNIJE ZA OČI, 3 GREŠKE KOJE MOGU SKUPO DA VAS KOŠTAJU: Šta ne smete da radite po velikoj vrućini

Leto je vreme za opuštanje i uživanje u odmoru, ali to ne znači da ne treba da vodite računa o zdravlju očiju.

19.07.2024 10:00

LETO JE NAJOPASNIJE ZA OČI, 3 GREŠKE KOJE MOGU SKUPO DA VAS KOŠTAJU: Šta ne smete da radite po velikoj vrućini
Shutterstock

Lekari upozoravaju da nikako ne smete da ostavite oči bez nekog oblika zaštite po jakom suncu, jer posledice mogu da budu ozbiljne, od katarakte, preko bolesti mrežnjače do raka očiju. Zbog toga je prvi korak izbor odgovarajućih naočara za sunce.

Birate moderne, a ne naočare koje zaista štite od sunca

Doktorka Nikol Bajić, oftalmolog na Klivlendskoj klinici, preporučuje da potražite naočare za sunce sa 100 odsto UV zaštitom, ili UV 400, kako biste zaštitili od štetnih UVA i UVB zraka.

- Ono što je zanimljivo da cena sunčanih naočara nije u korelaciji sa efikasnošću. Možete da imati jeftine naočare za sunce koje imaju odgovarajuću UV zaštitu. Samo treba da pratite oznake na etiketi. UV zaštita nije tako skupa ni da se naknadno doda na naočare. A ponekad će dizajnerske naočare za sunce imati manju zaštitu, pa svakako morate pogledati etiketu - rekla je dr Bajić i dodala da, iako moderne naočare sa obojenim staklima izgledaju sjajno, obično nisu dobra zaštita od sunca.

shutterstock.com

Izbor naočara za sunce je veoma važan

 

Problem je u tome što kada pokrijete oči bilo kojim naočarima za sunce, vaše zenice misle da ste u zatvorenom, pa se šire. Kada je pokrivenost očiju nedovoljna, kombinacija proširenih zenica sa više svetla dovodi vaše oči u opasnost od oštećenja.

Ne proveravate kapi za oči pre upotrebe

Bez obzira da li se radi o dehidrataciji, alergijama, konzumiranju alkohola ili pesku koji iritira oči, mnogi faktori mogu da izazovu crvenilo očiju, a lek za to su veštačke suze.  

- Preporučujemo da ih koristite do četiri puta dnevno, ali možete da pređete na one bez konzervansa, koje možete koristiti i do 10 puta dnevno - kaže Bajić.

Takođe, važno je da proverite da kapima za oči nije prošao rok trajanja ili da ne koristite bočicu koja je došla u kontakt sa vašim očima tokom infekcije.

Koristite sočiva tokom plivanja

- Kontaktna sočiva su sunđeri, oni upijaju sve. U bazenu, očigledno, imate hlor - pa ne želite da ga imate u očima ceo dan. Vaše telo ima mehanizam za ispiranje i čišćenje takvih stvari, ali sa sočivima, vi držite te stvari u očima mnogo duži vremenski period - kaže oftamolog Robert Mesindžer Mesindžer, piše Huffpost.com.

- To stvara savršene uslove za razvoj opasne bakterijske infekcije koja može da vam ugrozi vid. Jeidni izuzetak su dnevna sočiva koja treba da bacite odmah nakon plivanja - navodi Bajić. 

Ako vas oči bole ili iritiraju, i kada ne pomaže ni ispiranje vodom ili upotreba kapi za oči, preporučuje se da se odmah obratite lekaru.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)