Odrasli

POSLE SIFILISA I TRIPER SE VRATIO U SRBIJU: Dr Milošević upozorava na brijanje intimne regije - evo gde grešimo (VIDEO)

U porastu broj zaraženih od bolesti za koje se verovalo da su iskorenjene.

10.07.2024 20:00

POSLE SIFILISA I TRIPER SE VRATIO U SRBIJU: Dr Milošević upozorava na brijanje intimne regije - evo gde grešimo (VIDEO)
Printscreen/Youtube/Srećna, Maria Kraynova / Alamy / Alamy / Profimedia

Poslednjih godina u Srbiji je zabeležen porast polno prenosivih bolesti posebno sifilisa za koji se smatralo da je iskorenjen nakon pronalaska penicilina. Najčešće oboleli su su starosti između 24 i 49 godina.

U našoj zemlji su u porastu i druge bolesti koje se prenose intimnim putem, između ostalih i tripera koji se lakše dijagnostikuje i leči, ako se pacijent javi navreme kod lekara. 

Kako se prenosi i leči

Kako je za Srećnu republiku objasnio prof. dr sci Aleksandar Milošević, urolog i seksolog porast zaraženih primetan je i u praksi.

- Pored sifilisa za koji se verovalo da je bolest prošlosti primetan je porast broja zaraženih triperom. U pitanju je laka infekcija koja se detektuje mikroskopskim pregledom sluznice gde se vide pokretne bakterije koje, ukoliko se ne leče, mogu da naprave ozbiljne i trajne posledice na mokraćnom kanalu posebno kod muškaraca - upozorio je prof. Milošević.

Kad je u pitanju sifilis bolest koja nastaje kad bakterija uđe u telo kroz ranice na sluzokoži, a u posebnom riziku su oni koji vole grublji se*s. 

Prema rečima prof. Miloševića danas je moderno brijanje intimne regije i kod muškaraca i kod žena, a on preporučuje da se izbegavaju intimne odnose dva do tri dana nakon brijanja.

- Brijanje uvek ostavlja male ranice kroz koje bakterija sifilisa može da uđe u organizam. Na mestu ulaska bakterije javlja se malo tvrdo tkivo, šanker koji može da se pojavi na penisu, u ustima i grlu. Kod žena se javlja na grliću materice, a kako u prvoj fazi bolesti najčešće nemaju simptome žene često ni ne znaju da su bolesne. Zbog toga su preventivni pregledi za muškarce i za žene ključne u ranom dijanostikovanju bolesti i uspešnijem lečenju - naglasio je dr Milošević.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)