Odrasli

BIZARAN TREND MEĐU MLADIM ŽENAMA: Klinike za plodnost šire strah navodeći ih na skupu metodu koja ne garantuje uspeh!

Brena Karni je sledila TikTok trend plašeći se otkucavanja biloškog sata.

30.06.2024 14:55

BIZARAN TREND MEĐU MLADIM ŽENAMA: Klinike za plodnost šire strah navodeći ih na skupu metodu koja ne garantuje uspeh!
Shutterstock

Poslednjih godina među mladim ženama koje su u dvadesetim godinama pojavio se bizaran trend. Sve više njih se odlučuje da zamrznu svoje jajne ćelije kako bi izbegle komplikacije ukoliko se na potomstvo odluče u kasnijem životnom periodu. Trend se proširio i društvenim mrežama gde mlade devojke panično po Tiktoku objašnjavaju zašto su se odlučile na ovaj korak. 

Brena Karni iz Teksasa je oduvek je želela da ima decu. Verovala je da će se udati u ranim dvadesetim i da će se do 25 ostvariti u ulozi majke. Međutim, to se nije dogodilo i ona je sa 27 godina odlučila da zamrzne svoje jajne ćelije kako bi obezbedila sebi da ima decu jednog dana. 

Zamrzavanje jajnih ćelija joj je garantovalo održivu plodnost i nije morala da žuri jer bi mogla da ih iskoristi kad bude pronašla pravog partnera, odnosno poželela decu. O svemu je razgovarala sa svojim lekarom opšte prakse koji ju je uputio na kliniku za plodnost.

shutterstock.com

Devojku je doktor opšte prakse uputio na kliniku za plodnost

 

Karni je bila među mnogim mladim ženama koje su bile zabrinute za svoju reproduktivnu budućnost. Paniku dodatno preko mreža unose Klinike za plodnost koje su u ovome videle način da masno zarade. Američko društvo za reproduktivnu medicinu 2012. godine ukinulo ograničenje za zamrzavanje jajnih ćelija, jer su ranije ovakve procedure bile namanjene isključivo ženama koje su iz raznih, pre svega zdravstvenih razloga, bile u opasnosti da ostanu bez potomstva.

Nakot toga ove procedure su naglo porasle u Americi, a sad sve više zdravih i mladih devojaka želi da zamrzne svoje jajne ćelije. Od tada, mnoge klinike koriste TikTok i Instagram kako bi privukle sve mlađu generaciju žena porukom da "nemaju vremena" i da "što pre zamrznu jajne ćelije - to bolje".

Iako ovaj trend klinike naširoko popularišu žene, nažalost, nisu upoznate koliko je ova procedura skupa, kakve su šanse za uspeh i da decenijsko čuvanje jajnih ćelija utiče na njihov kvalitet, piše BusinessInsider.

Prvi korak ka zamrzavanju jajnih ćelija za Karni bilo je odlazak na Kliniku za kontrolu rađanja. Dobila je injekcije hormona koje je morala sebi da ubrizgava 10 dana kako bi njeno telo "proizvelo" što više jajnih ćelija.

- Hormoni su imali posledicu, bila sam nervozna, besna ali rešena da izguran do kraja. kad sam došla na proceduru lekar je izvadio moje jajne ćelije pomoću katetera koji "usisava" dok je pacijent pod anestezijom - ispričala je Karni.

Shutterstock

Zamrzavanje jajnih ćelija je procedura koja izuzetno košta a ne garantuje uvek uspeh

 

Izvađena jaja se čuvaju u kriogenom zamrzivaču u tečnom azotu sve do trenutka kad je potrebno uraditi vantelesnu oplodnju.

- Cela procedura traje 20 minuta, a oporavak nekoliko sati. Što više jaja izvuče doktor veće su šanse za začeće. Mnoge žene dobiju i po 30 jajnih ćelija, ja sam imala samo 9 - dodala je ona.

To je bacilo u bedak jer je čitala da najviše šanse da imaju bebu imaju one žene koje 20 i više jaja, dok 10 ili manje, drastično umanjuje mogućnost uspeha. 

Karni otkriva da svaka procedura nosi drugačiji izazov i da ne znači da će sve jajne ćelije preživeti odmrzavanje, niti da će biti oplođene, još manje postati embrioni koji će rezultirati rođenjem bebe. Posle svega što je prošla Karni kaže da ne planira da uradi još jednu rundu.

- Preuzimanje jaja vam obično košta 8000 dolara po proceduri, plus 2000 do 5000 dolara za injekcije hormona. Troškovi se povećavaju jer godišnje morate da plaćate između 400 i 800 dolara za čuvanje jajnih ćelija. Ako odlučite da ih koristite to će vas dodatno koštati od 3.000 do 5.000 dolara za prenos zaleđenih embriona. 

Karni je morala da podigne kredit od 6000 dolara  jer je njeno osiguranje pokrivalo nekoliko odlazaka doktoru, a sada isplaćuje rate kredita. Plaća godišnju naknadu kako bi jaja bila zamrznuta dok ne napuni 36 godine. Ako ih do tada ne iskoristi - uništiće ih. 

Kako je objasnila Zejnep Gurtin sa Instituta za žensko zdravlje na Univerzitetskom koledžu u Londonu zamrzavanje jajnih ćelija je vredna i važna tehnologija, ali ne bi trebalo da se koristi na ovaj način.

- Ovo je postao neki trend, bum i eksploatacija zamrzavanja jaja kao tehnologije koja se reklamira kao potencijalno korisna za sve žene koje bi trebalo da je koriste kao neku vrstu rezervnog plana. To apsolutno nije ono za šta je ova tehnologija dizajnirana ili za šta je ispravna - poručila je Gurtin.  

Kako ističu stručnjaci zamrzavanje jajnih ćelija ne garantuje decu, niti da postupak u dvadesetim godinama daje uspešnu trudnoću. Studije su pokazale da su žene do 35 godine imale bolje rezultate od onih koje su zamrzle jajne ćelije sa 40 ili kasnije. Ali to ne znači da je ranije uvek bolje.

Sa druge strane druge istraživanja su pokazala da nema mnogo koristi od zamrzavanja jaja pre 30. godine, zato je preporuka da to ipak radi posle treće decenije života, osim ako ne postoji medicinski razlog kao što je lečenje žene od raka. 

Posle svega Karni ima pomešana osećanja u vezi sa ovom procedurom. Bez obzira da li će zatrudneti prirodnim putem ili će sačuvanu jajnu ćeliju oploditi uz pomoć donatora sperme ne žali zbog odluke da se osigura kako bi u budućnosti postala majka. Ipak, kako priznaje možda bi ipak malo sačekala sa svim, i priznaje da je prenaglila upravo zbog straha koji joj se probudio posle gledanja ovih sadržaja na društvenim mrežama. 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)