Odrasli

NAGLE PROMENE VREMENA OPASNE SU PO OVU GRUPU LJUDI, TVRDI PROF. DR RISTIĆ: Klimu smete koristiti pod sledećim uslovima

Doktor naglašava da je smena toplog i hladnog vremena nepoželjna za sportiste i ovu grupu.

29.06.2024 08:30

NAGLE PROMENE VREMENA OPASNE SU PO OVU GRUPU LJUDI, TVRDI PROF. DR RISTIĆ: Klimu smete koristiti pod sledećim uslovima
Printscreen/Youtube/Srećna, Shutterstock

Kada se teška vrućina smenjuje sa provalom oblaka sve vreme se osećamo umorno, a kako onda možemo da zaštitimo organizam? Prof. dr Miljko Ristić kardiolog objasnio je koliko su smene vrućina i hladnog vremena opasne po ljude i kako je pravilan način da se rashladimo.

- Logično je da promene atmosferske prilike utiču na krvni sistem. Promene vremena utiču na centralni nervni sistem, prave mrzovolju i depresivne reakcije. Temperatura našeg tela je 36 stepeni. Mi u kardiohirurgiji kada operišemo pacienta spuštamo temperaturu na 33 i to je pokazatelj da srce polako staje. Sada imate u našem svetu temperaturu u Sibiru -60, u Africi +60, naš organizam može da tolerište 120 stepeni različitu temperaturu zavisi gde se živi. U svakom slučaju za vrućine je karakteristična da velika mreža krvnih sudova izaziva njihovo širenje i gubitak tečnosti pre svega što rezultira jednim padom pritiska, svaki pad pritisak koji je normalan ili izražen, reaguje slabošću ili nesvesticom. Treba biti oprezan kada se izlazi u spoljnju sredinu da sačekamo početak ili kraj dana sa završimo obaveze - objasnio je dr Ristić.

Printscreen/Youtube/Crvena zvezda

Prof. dr Miljko Ristić o naglim promenema vremena

Doktor objašnjava da su nagle promene vremena opasne po srčane bolesnike.

- Apsolutno! Stariji ljudi i pacijenti koji boluju od kardiovaskularnih bolesti jako brzo shvate da im te visoke temperature ne odgovaraju. Lakše se reguliše kada je temperatura na primer plus 10 ili minus 12. Prevencija je ne samo za bolesne, i za sportiste u fudbalu znam sigurno. Ako pređe spoljnja temperatura 33 stepena, sudija koji vodi utakmicu dužan je da prekine da se osveže oko 2 minuta. Sada se temperature najavljuje i do 40 stepeni, znači sedeti u kući, koristiti klimu ili sedeti u parku - nagoveštava doktor.

On takođe objašnjava da nije problem na koji broj ćemo postaviti klimu već filteri koji su puni bakterija i virisa, a mi ih udišemo.

- Temperaturna razlika se lakše podnosi, ako stavite na 15 ili 25 klimu, neće mnogo uticati na neke zdravstvene probleme. Organizam zna šta mu prija. Te klimatske uređaje treba održavati - pojašnjava.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)