Odrasli

SVAKU NOĆ SE BUDITE IZMEĐU 3 I 4? Može biti da postoji poruka za vas - ili imate veliki problem!

Evo šta znači kada se budite svaku noć u određeno vreme.

07.06.2024 14:46

SVAKU NOĆ SE BUDITE IZMEĐU 3 I 4? Može biti da postoji poruka za vas - ili imate veliki problem!
Prasit Rodphan / Alamy / Alamy / Profimedia

Buđenje u ranim jutarnjim satima može biti izvor frustracije za mnoge ljude. Ovaj neprijatni scenario često nas suočava sa izazovima koji ometaju naš san i remete našu svakodnevnu rutinu. Ali šta dovodi do ovih neželjenih budjenja i šta možemo učiniti povodom toga? Da li nam telo poručuje nešto ili postoji neki zdravstveni problem? Nadajmo se da postoji rešenje.

Buđenje između tri i četiri ujutru može biti posebno problematično. Ovo vreme buđenja često se povezuje sa konkretnim uzrocima, poput hormonalnih promena ili disbalansa u neurotransmiterima. Na primer, buđenje u ovo vreme može biti povezano sa skokom kortizola, poznatog kao hormon stresa, što može povećati nivo anksioznosti i otežati ‚proces ponovnog ulaska u san. 

Takođe, tradicionalno se veruje da je ovo vreme povezano sa "časom jetre" u kineskoj tradicionalnoj medicini, što znači da je to vreme kada se jetra revitalizuje i obnavlja. Ova teorija sugerira da su određeni fizički ili emocionalni problemi povezani sa buđenjem u ovom periodu.

Razumevanje specifičnih uzroka buđenja u ovom periodu može biti ključno za efikasno rešavanje problema sa spavanjem i vraćanje ravnoteže u naš san.

Uznemirenost i stres - uobičajeni krivci

Stres je često krivac za ometanje sna. Stefani Romizevski, stručnjak za spavanje, objašnjava da stres može oslabiti našu sposobnost da utonemo u san i održavanja sna. Naš san postaje manje stabilan, a naša sposobnost za spavanje može biti narušena. Stres nas može izbaciti iz uobičajenih ciklusa spavanja i budnosti, što dovodi do ranijeg buđenja nego što bismo želeli.

Promene u ponašanju takođe mogu uticati na naše spavanje. Nedostatak vežbanja, izlaganje suncu i društvene interakcije mogu poremetiti naš prirodni ritam spavanja i budnosti. 

Da biste rešili neujednačenost u ciklusu spavanja, ključno je uspostaviti redovnu rutinu. Buđenje u isto vreme svakog dana i odlazak na spavanje samo kada ste umorni može pomoći u stabilizaciji vašeg sna. Takođe je važno redovno vežbati, izlagati se jakom svetlu tokom dana i družiti se kako biste podržali zdrav ritam spavanja.

Medicinski problemi i lekovi

Neki medicinski problemi, poput depresije, apneje u snu ili sindroma nemirnih nogu, takođe mogu uzrokovati ranija buđenja. Ako primetite neobične simptome tokom vaših buđenja, trebalo bi da potražite savet medicinskog stručnjaka. Takođe, određeni lekovi mogu uticati na vaš san, pa je važno razgovarati sa svojim lekarom ako imate bilo kakve nedoumice.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)