Odrasli

MUČI VAS GORUŠICA POSLE OBILNOG USKRŠNJEG RUČKA: Ovih 5 namirnica će rešiti problem očas posla!

Sve što vam je potrebno verovatno već imate u svojoj kuhinji.

05.05.2024 19:40

MUČI VAS GORUŠICA POSLE OBILNOG USKRŠNJEG RUČKA: Ovih 5 namirnica će rešiti problem očas posla!
Shutterstock

Uskršnji trpeza je bogata kod većine Srba raznim, ukusnim đakonijama kojima je teško odoleti. Od ukusnog predjela, čorbi, preko hrskavog pečenja i slatkog deserta, pa većina pojede više nego što im treba ili njihov želudac može da podnese.

A, posle nekoliko sati najčešće uveče nastaju problemi. Nadimanje, gorušica nekad i mučnina izazvana sa previše hrane koju smo pojeli, a koju naš želudac teško vari. U takvim situacijama najbolje je pribeći nekom nardnom leku kako bi se brzo i efikasno uklonili problemi.

Srećna republika vam donosi 5 namirnica koje verovatno već imate u kući a koje vam mogu pomoći da rešite problem nadutosti i gorušice.

Pixabay.com

Naše bake su sodom bikarbonom rešavale problem gorušice i nadutosti nakon obilnog obroka

 

1.Soda bikarbona

Univerzalno sredstvo koje su naše bake preporučivale u ovakvim situacija. Uzmite jednu kafenu kašičicu sode bikarbone, razmutite je u čaši sa malo vode i popite na iskap. Stomačne tegobe bi trebalo da nestanu u roku od nekoliko minuta.

2. Banana

Banane takođe spadaju u grupu alkalnog voća koje ublažavaju simptome gorušice. Zbog visokog sadržaja vlakana povljno utiču na probavni sistem. Banane sastoje pektin, koji pomaže u prenosu želudačnog sadržaja kroz naš probavni sistem.

shutterstock.com

Napravite čaj od đumbira koji će efikasno rešiti stomačne probleme

 

3. Đumbir

Svež đumbir deluje dvostruko na gorušicu - upija višak kiseline u želucu i pomaže smirivanje nerava koji doprinose ovom stanju. Najbolje je da skuvate čaj od đumbira i lagano ga ispijate. Priprema se vrlo jednostavno: kašičicu sveže izrendanog đumbira prelijte sa šoljom vrele vode, sačekajte nekoliko minuta i popite ovaj napitak. Ako vam smetaju komadići đumbira čaj možete procediti pre konzumiranja.

4. Peršun

Ovaj zdrav začin smiriće nervozan stomak i gorušicu. Verovatno vam je ostalo peršuna od pripreme čorbe, pa od listova napravite čaj koji ćete popiti i smiriti stomačne tegobe. Možete i da žvaćete nekoliko listova svežeg peršuna koji će umiriti stomak.

shutterstock.com

Napravite čaj od peršuna ili jednostavno grickajte nekoliko svežih strukova ovog začina

 

5. Nana

Slično kao i peršun ili đumbir i nana je vrlo efikasna u otklanjanju stomačnih problema posebno gorušice. Dodajte kašičicu izmrvljenih listova nane u šolju vrele vode, ostavite 30 minuta, procedite i popijte čaj.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)