Odrasli

OBAVEZNO OBRATITE PAŽNJU NA PROMENE NA KOŽI NA TRI MESTA NA TELU: To su simptomi dijabetesa tipa 2!

Reagujte na vreme!

24.04.2024 17:02

OBAVEZNO OBRATITE PAŽNJU NA PROMENE NA KOŽI NA TRI MESTA NA TELU: To su simptomi dijabetesa tipa 2!
Shutterstock

Dijabetes tipa 2 je sve češći zdravstveni problem koji može dovesti do ozbiljnih komplikacija ako se ne dijagnostikuje ili ne leči na vreme. Najnovija istraživanja upozoravaju da suptilne promene na koži mogu biti rani znak upozorenja za dijabetes tipa 2. Ovo otkriće dolazi od dr Maksimsa Mukansa, poznatog barijatrijskog hirurga. On ističe da je važno obratiti pažnju na promene na koži kao moguće indikatore ovog zdravstvenog problema, a o tome piše i The Sun.

shutterstock.com

Obratite pažnju na promene ne koži

Šta je akantoza

Jedna od suptilnih promena na koži koja može ukazivati na dijabetes tipa 2 je potamnjenje kože u određenim oblastima, posebno oko vrata, pazuha i prepona. Ovo stanje, poznato kao akantoza često je povezano sa insulinskom rezistencijom i može se javiti pre nego što se dijabetes razvije. 

Akantoza je oboljenje kože, koje se karakteriše hiperpigmentacijom i hiperkeratozom na pregibnim površinama, a praćena je neravnom i naboranom kožom. Dr Mukans naglašava da akantoza nije samo estetski problem, već i potencijalni znak upozorenja osnovne metaboličke disfunkcije.

Simptomi dijabetesa tipa 2

Dijabetes tipa 2, poznat i kao dijabetes odraslih, predstavlja čestu bolest koja se karakteriše nesposobnošću organizma da pravilno iskoristi šećer i insulin. Insulin je supstanca koju proizvodi pankreas, a koja ima ulogu u smanjenju nivoa šećera u krvi nakon obroka. 

Prepoznavanje ovih simptoma i njihovo blagovremeno medicinsko prepoznavanje su ključni u ranom otkrivanju dijabetesa i prevenciji njegovih komplikacija.

Simptomi dijabetesa tipa 2 na koje treba paziti uključuju:

  • Mokrenje više nego inače, pogotovo noću
  • Osećaj žeđi sve vreme
  • Osećaj jakog umora
  • Neočekivan gubitak kilograma 
  • Svab oko intimne regije
  • Posekotine ili rane koje duže zarastaju
  • Zamagljeni vid

Shutterstock

Prevencija je najbitnija

Prevencija i rana intervencija

Dr Mukans ističe da je prevencija i rana intervencija ključna u borbi protiv dijabetesa tipa 2. Redovno vežbanje, uravnotežena ishrana i redovni zdravstveni pregledi za osobe sa povećanim rizikom od dijabetesa mogu značajno da smanje rizik od razvoja ovog zdravstvenog problema. Zbog toga je važno da ljudi budu svesni potencijalnih znakova dijabetesa tipa 2 i da potraže medicinsku pomoć ako primete bilo kakve promene na koži ili imaju simptome povezane sa dijabetesom.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)