Odrasli

OVO SU SIMPTOMI HEPATITISA OD KOGA BOLUJE KUBURA: Glumac se zarazio u školi, evo kako se godinama lečio (FOTO)

Kako je ispričao Aleksandar Srećković, sve je bio splet nesrećnih okolnosti.

21.02.2024 14:10

OVO SU SIMPTOMI HEPATITISA OD KOGA BOLUJE KUBURA: Glumac se zarazio u školi, evo kako se godinama lečio (FOTO)
foto Djordje Kojadinovic

Hepatitis B je upala jetre izazvana virusom hepatitisa B. Prilikom ulaska virusa u organizam i inkubacije od 30-180 dana koja protiče bez simptoma, nastaje akutni hepatitis sa simptomima i znacima upale jetre koji često protiču neprimetno i nespecifično (slabost,malaksalost,gubitak apetita), sa ili bez žutice. Kod zdravih ljudi bolest se završava izlečenjem u oko 90-95 odsto slučajeva, bez posledica i ostavlja doživotni imunitet.

Osoba koja nije vakcinisana protiv hepatitisa B se najčešće može zaraziti kontaktom sa telesnim tečnostima inficirane osobe kao što su krv, semena tečnost, vaginalni sekret i pljuvačka. Ovakav slučaj bio je i kod glumca Aleksandra Srećkovića Kubure koji je hepatitis dobio još u srednjoj školi. Naime, kada je trebalo da primi vakcinu, medicinski radnici nisu dezinfikovali iglu i tom prilikom je dobio ovu prenosivu bolest.

shutterstock.com

hepatitis b

- Ja sam nekim nesrećnim slučajem, u nekoj trinaestoj godini, dakle u sedmom razredu osnovne škole, prilikom revakcinacije, za redovnu vakcinu, koju su primili svi đaci zajedno sa mnom. Meni se ta prva vakcina nije primila i morao sam da primim ponovnu dozu, odnosno revakcinu. Prilikom te revakcine se desilo da sam ja zaražen tim hepatitom B - govorio je glumac u emisiji "RTS ordinacija". 

Kako je dalje objasnio, imao je simptome koje su uobičajene za ovu bolest, te je već nakon prvih pretraga iz krvi znao o čemu se radi.

Simptomi koje je imao su bili žutica, bilirubin koji je bio nekoliko puta veći od normalnog nivoa, jetra je bila otečena, imao je mučnine, gubitak snage. Zbog toga je morao da ide na rigoroznu dijetu, da miruje mesec dana. U prvih deset godina išao je na redovne kontrole po tri puta godišnje.

Foto: Nemanja Pančić

Aleksandar Srećković Kubura

Posle nekih desetak godina sam uradio i biopsiju jetre, da bih proverio stanje jetre. To iskustvo nisam baš prijatno doživeo, ali smo utvrdili da je u to vreme, da su ipak koristili neku ozbiljnije deblju iglu, nego što to danas rade. Biopsija je podeblja igla koju ti zabodu preko kože duboko u jetru i izvuku jedan mali komad jetre - objasnio je glumac.

 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)