Odrasli

KASNA VEČERA JE POSEBNO OPASNA ZA TRI GRUPE LJUDI: Stručnjaci otkrivaju koje je idealno vreme za poslednji obrok u danu

Zdravstveni rizici noćnih poseta frižideru su opasniji nego što se verovalo

20.02.2024 16:30

KASNA VEČERA JE POSEBNO OPASNA ZA TRI GRUPE LJUDI: Stručnjaci otkrivaju koje je idealno vreme za poslednji obrok u danu
shutterstock.com

Iako je večera pre 19 časova postala trend u poslednje vreme, stručnjaci ističu da ne bi trebalo da bude pravilo i obaveza za sve. Vreme obroka zavisi od različitih faktora kao što su radno vreme, obaveze, vreme za vežbanje, dostupnost hrane i umor.

Foto: Shutterstock

Mnogi i dalje večeraju kasno

Rizici kasnog noćnog jela

Nedavna istraživanja ukazuju na potencijalne zdravstvene rizike povezane sa kasnim večerama. Studija objavljena u Endokrin Žurnalu 2018. godine pokazala je da su dijabetičari tipa 2 koji su jeli kasno uveče imali lošiju kontrolu glikemije, što može dovesti do zdravstvenih komplikacija. 

Takođe, druga studija iz 2022. objavljena u Cel Metabolism povezala je kasniju večeru sa povećanim skladištenjem masti i promenom načina na koji telo razlaže masti. Ove studije ukazuju na potencijalne zdravstvene rizike od konzumiranja hrane kasno noću. Telu je teže da „odradi“ proces varenja kada se preklapa sa snom, jer je tada gora prerada šećera i masti, što može biti posebno štetno za dijabetičare, gojazne osobe i hronične zdravstvene bolesnike.

shutterstock.com

Idealno vreme za poslednji obrok je oko 19h

Prednosti ranije večere

S druge strane, istraživanja su pokazala da ranija večera može pozitivno uticati na zdravlje. Dijabetičari tipa 2 mogu imati koristi od ranije večere, dok kasna večera može dovesti do noćne netolerancije na glukozu i kod zdravih odraslih osoba.

Iako je jasno da postoji nekoliko faktora koji mogu uticati na optimalno vreme za večeru, važno je uzeti u obzir potencijalne zdravstvene rizike koje kasna večera sa sobom nosi. Svako treba da pronađe vreme za večeru koje najbolje odgovara njegovim potrebama, uzimajući u obzir dnevne obaveze i fizičke aktivnosti.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)