Odrasli

LEKAR UPOZORIO NA OPASNOST OD PRLJAVIH ČARAPA: Mnogo je gore nego što mislite i nije u pitanju samo higijena! (FOTO)

Dermatolog je otkrio što se dešava ukoliko ne menjate čarape duže od 24 sata.

30.01.2024 10:00

LEKAR UPOZORIO NA OPASNOST OD PRLJAVIH ČARAPA: Mnogo je gore nego što mislite i nije u pitanju samo higijena! (FOTO)
shutterstock.com

Prljave čarape mogu izazvati neprijatan miris stopala zbog kombinacije znoja, bakterija i mrtvih ćelija kože. Osim što je ovaj miris neprijatan za okolinu, takvo okruženje može privući bakterije i gljivice koje izazivaju infekcije stopala. Bakterije poput stafilokoka i gljivice posebno vole toplo i vlažno okruženje koje prljave čarape stvaraju. Osim neprijatnog mirisa, bakterije i gljivice mogu da izazovu razne infekcije, od blažih do ozbiljnih, ako se ne leče na vreme. 

Shutterstock, Tanjug/AP

Evo zašto je bitno da se menjaju čarape

Neugodan miris i rizik od infekcija

Iako neprijatan miris stopala nije nužno zdravstveni problem sam po sebi, on može da izazove probleme ako uznemirava ljude oko vas. Šanse su da to nećete primetiti jer svi postajemo "slepi" za sopstveni miris, ali ljudi oko vas će sigurno primetiti kakav miris imate. 

- Ponovo nošenje prljavih čarapa može pogoršati probleme sa stopalima i učiniti ih još gorima, povećavajući rizik od infekcija stopala ili iritacije kože. Takođe, ako stopala stalno imaju neprijatan miris, bez obzira na to koliko vremena provodite u čarapama, pokušajte da prskate dezodorans u spreju na stopala pre nego što obujete čarape - navodi dermatolog dr Sung, a o tomr je pisao i portal Helti.

shutterstock.com

Ne rizikujte infekcije

Problemi sa kožom i alergijske reakcije

Održavanje vlage, znoja i bakterija zarobljenih direktno na koži može iritirati ili čak oštetiti kožu na stopalima, što može da dovede do stanja kao što su plikovi, osip, ekcem, dermatitis i otvorene rane. Takođe, nošenje prljavih čarapa može pogoršati alergijske reakcije ili osetljivost kože na alergene, što je posebno problematično za osobe koje pate od alergija.

- Nošenje istog para čarapa 24 sata dnevno može biti štetno, što dovodi do nakupljanja vlage, rasta bakterija i mirisa. Stopala moraju da dišu, a produženi periodi nošenja čarapa, bez odmora, mogu ograničiti protok vazduha i doprineti nelagodnosti i mogućim problemima vezanim za stopala - navodi dr Sung.

shutterstock.com

Vodite računa i o alergijama

Udobnost i higijena

Lekari zato preporučuju menjanje čarapa najmanje jednom dnevno, pri čemu je važno uzeti u obzir nivo znojenja i dnevne aktivnosti. 

- Ako radite bilo šta što izaziva prekomerno znojenje, možda ćete morati da menjate čarape više od jednom dnevno, da biste održali čistoću i sprečili nelagodnost. Ako je znojenje stopala problem, preporučujem kupovinu specijalnih atletskih čarapa koje eliminišu vlagu, a dizajnirane su tako da vam stopala budu suva - ističe dermatolog dr Sung.

Održavanje higijene stopala ključno je za sprečavanje neprijatnih mirisa, infekcija i potencijalnih problema sa kožom. Redovno menjanje čarapa, pranje stopala sapunom i vodom i nošenje adekavtnih cipela samo su neki od koraka koje možete preduzeti da biste održali svoja stopala zdravim.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)