Odrasli

DA LI JE MOGUĆA REGULACIJA HORMONA PRIRODNIM PUTEM: Ovo je 9 biljaka koje pomažu! (FOTO)

Uzroci mogu biti različiti i ukoliko se ne dijagnostikuju i ne leče na vreme mogu da dovedu do ozbiljnih zdravstvenih problema.

27.12.2023 15:20

DA LI JE MOGUĆA REGULACIJA HORMONA PRIRODNIM PUTEM: Ovo je 9 biljaka koje pomažu! (FOTO)
shutterstock.com

Većina žena u nekom periodu svog života ima probleme sa poremećajem hormonske ravnoteže u organizmu. Uzroci mogu biti različiti i ukoliko se ne dijagnostikuju i ne leče na vreme mogu da dovedu do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su neplodnost, osteoporoza, pa čak i srčana oboljenja. Poremećaj hormonske ravnoteže (hormonski disbalans) kod žena nastaje kada se hormoni podignu iznad ili padnu ispod normalnih nivoa u krvotoku, a proizvode ih žlezde u endokrinom sistemu.

Printscreen Youtube/Srećna republika

Magistar Jelena Pack predsednica Udruženja "Žuto uže"

Šta kaže stručnjak?

Kako je za Srećnu republiku objasnila magistar Jelena Pack predsednica Udruženja "Žuto uže" pored terapije koju prepisuje lekar nekad mogu da pomognu i dodaci ishrani.

- Nekada su ove biljke koristili lekari narodne medicine dok se oni danas mogu naći u svim radnjama zdrave hrane i poznati su kao adaptogeni. Mozete ih dodavati u čajeve, smutije, salate… Adaptogeni poboljšavaju naš hormonski status, podižu koncentraciju, izdržljivost, i obezbeđuju kvalitetan san - rekla je ona.
Jelena je navela i 9 biljaka koje mogu na prirodan način da pomognu u regulaciji hormona.

1. Žensen

U pitanju je koren koji je najbolje ispitan adaptogen. Ima svojstvo da smanji stres i da dodatnu energiju. Ispitivanja su pokazala da žensen povećava otpornost organizma na različite nepovoljne faktore, među kojima su tumori i upalni procesi.

2. Ašvaganda

Koristi se u ajuvredi ima širok spektar delovanja. Umanjuje stres, depresiju i anksioznost, jača imunitet i pomaže u slučaju hroničnog umora. Deluje umirujuće na nervni i kardiovaskularni sistem. Zahvaljujući alkaloidima, umiruje hormonalni sistem. Moćan je antioksidans.

Pixabay.com

Žensen Ima svojstvo da smanji stres i da dodatnu energiju

3. Eleuterokok (sibirski Žensen)

Koristi se za jacanje imuniteta, nakon bolesti ili stresnog perioda. Uspešno deluje protiv infekcija i snižava nivo šećera i masti u krvi. Preporučuje se u slučaju visokog pritiska.

4. Čaga

Bogata je vitaminima B-grupe, flavonoidima i mineralima. Jedan je od najjačih antioksidanasa. U širok spektar delovanja spada i regulacija hormona.

5. Kordiceps

Ispunjava organizam kiseonikom, poboljšava rad mozga i povećava izdržljivost. Najvažnije dejstvo ove pečurke je smanjivanje ćelija raka. Umanjuje posledice stresa na organizam i vraća vitalnost.

6. Reiši

Jača imuni sistem, podržava rad jetre i štiti od zračenja. Pomaže telu da se prilagodi na različite vrste stresa kao sto su virusi, infekcije, povrede…

7. Sveti bosiljak

Poznat i kao indijski Tulsi je biljka koja opušta i umiruje. Čaj od Tulsija je odličan za one koji pate od nesanice. Jak je antioksidans, ima antibakterijska, antigljivična i antivirusna dejstva. Pomaže i u slučaju plućnih bolesti.

shutterstock.com

Sibirska čaga ima širok spektar delovanja gde spada i regulacija hormona

8. Mukuna

Koristi za lečenje depresije i poboljšavanje raspoloženja. Sadrži jedinstvenu amino kiselinu L-dopa koja se u našem telu pretvara u dopamin- hormon sreće i zadovoljstva. Umiruje nervni sistem i poboljšava funkciju mozga. Pomaže prilikom mršavljenja jer snižava nivo masnoće u telu i na taj način uništava celulit.

9. Peruanska maka

Deluje na endokrini sistem i preporučuje se kod endometrioze jer normalizuje hormonski sistem. Bogata je vitaminima B-grupe, kalcijumom, cinkom i gvožđem i povećava energiju i izdržljivost.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)