Odrasli

NAUČNICI SA HARVARDA NA PRAGU EPOHALNOG OTKRIĆA: Na korak od pilule mladosti koja će promeniti svet!

U pitanju su kokteli određenih hemikalija koje utiču na usporavanja starenja ćelija, a eksperimenti na ljudima mogli bi da počnu za godinu dana.

15.07.2023 20:00

NAUČNICI SA HARVARDA NA PRAGU EPOHALNOG OTKRIĆA: Na korak od pilule mladosti koja će promeniti svet!
shutterstock.com

Starenje je noramalan prirodan proces koji se ne može zaustaviti, Međutim, naučnici se već decenijama bave brojnim istraživanjima i pokušajima da pronađu način kako da uspore proces starenja.

Kako piše britanski Dejli mejl nova naučna saznanja sa čuvenog Harvarda sugerišu da su naučnici na korak od epohalong otkrića koji će promeniti svet. Nova saznanja naučnika sa ovog prestižnog Univerziteta sugerišu da su vrlo blizu pronalska pilule mladosti koja može da umanji proces i efekte starenja. 

Tim naučnika sa Harvarda otkrio šest hemijskih koktela koji su preokrenuli proces starenja u ćelijama kože  miševa "za nekoliko godina". Ukoliko se pokažu efikasnim i na ljudima ovo otkriće iz korena će promeniti naše shvatanje života. 

shutterstock.com

Nova naučna saznanja bi mogla da odgonetnu koji je eliksir mladosti za kojim naučnici decenijama tragaju

 

Doktor Dejvid Sinkler, molekulrni biolog sa Harvardske medicinske škole i koautor studije koja je došla do ovog otkrića je ovo objasnio kao "proboj" i korak ka "pristupačnom podmlađivanju celog tela".

On je rezultate podelio na Tviteru gde je objasnio kako bi ispitivanja na ljudima mogla da počnu u narednih godinu dana. Njegova objava je privukla pažnju vlasnika Tvitera Elona Maska kao i drugih naučnika uključujući i profesore sa Hrvarda koji su naglasili da je studija "preliminarna".

Prethodni pokušaji da se preokrene proces starenja su iziskivali skupe i dugotrajne metode poznate kao genetsko uređivanje, koje bi mogle da koštaju milione dolara ako bi izašle na tržište. 

Ipak, nova studija koja se temelji na postojećim istraživanjima gena protiv starenja naičnika koji su dobii Nobelovu nagradu za svoj rad, sugeriše da uz pomoć određenih uticaja mogu pretvoriti odrasle ćelije u mlade. U ovoj studiji istraživači su pregledali milione kombinacija molekula koji bi mogli da preokrenu ćelijsko starenje. Naučni tim je otkrio da nekoliko hemijskih koktela vraćaju stare ćelije u mlađe za manje od nedelju dana.

Kako piše u ovoj studiji u pitanju je četvorodnevni tretman koji je dao iznenađujuće dobre rezultate. 

- Efekat ovog četvorodnevnog tretmana je uporediv sa ukupnom promenom koja se vidi nakon godinu dana regenerativnog tretmana opisanog u studiji iz 2019. godine koja se fokusirala na obnavljanje epigenetskih informacija - napisali su u izveštaju istraživači.

Sinkler je u svojoj objavi na Tviteru napisao kako ovo otkriće nudi potencijal da se preokrene starenje pomoću jedne tablete što bi dovelo do efikasnog lečenja bolesti povezanih sa starenjem.

Pojedini naučnici su se osvrnuli na ovu studiju i istakli da bi mogla dovesti do važnog otkrića, a da pomenuti kokteli mogu imati značajna terapeutska svojstva. Međutim, kako naglašavaju naučnici treba imati u vidu da studija preliminarna i da još nema podataka koji bi nedvosmisleno potvrdili da je to moguće.

Neki od stručnjaka smatraju kako je trebalo validirati barem jedan od ovih koktela na životinjama kako bi pokazali poboljšnje u zdravstvenom stanju pre nego što su dali tvrdnje o efektima na biološko starenje. Takođe, treba imati u vidu da pojedinja jedinjenja koja se koriste u koktelima mogu imati nus pojave po ljude, posebno na jetru. 

Sinkler je naveo kako su on i njegov tim ranije pokazali da je moguće preokrenuti proces starenja  korišćenjem genske terapije uključivanjem embrionalnih gena, a sada kaže da je to moguće i hemijskim koktelima.

Poslednjih 20 godina ovaj naučnik se bavi proučavanjem usporavanja starenja a za sebe kaže da je ostario za 10 godina tražeći eliksir mladosti.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)