Odrasli

LEKARI UPOZORAVAJU DA SEDENJE DO PROZORA U AVIONU DOVODI DO OPAKOG KANCERA: Evo kako ugrožavamo svoje zdravlje tokom leta, a da nismo ni znali (FOTO)

Možda ste čak i više novca platili zarad lepog pogleda sa visine, međutim, postoji razlog zbog kojeg bi trebalo izbegavati pojedina sedišta.

10.07.2023 18:01

LEKARI UPOZORAVAJU DA SEDENJE DO PROZORA U AVIONU DOVODI DO OPAKOG KANCERA: Evo kako ugrožavamo svoje zdravlje tokom leta, a da nismo ni znali (FOTO)
pexels.com

Bilo da prvi put putujete avionom i doživljavate neverovatno iskustvo ili ste redovni putnik, većini je omiljeno mesto u avionu sedenje pored prozora. Sa tog mesta pruža se divan pogled i na krajnju destinaciju gde stižete. Pogled sa visine ili iz ptičje perspektive je mnogima posebno zanimljivo. Često sa takvih mesta nastaju najlepše fotografije.

Ipak, mnogo manje nas zna da se iza takvih sedišta kriju opasnosti. Dermatolozi za britanski San napominju da bi takva mesta u avionu mogla da budu jedna od najgorih kada je u pitanju naše zdravlje. Oni objašnjavaju zašto sedenje pored prozora može povećati rizik od raka kože i starenja. 

Boravkom na većim visinama, na primer u avonu, intenzitet ultraljubičastog zračenja se povećava. Dermatolog Magnus Linč navodi da možemo biti izloženi više ovim zracima dok smo u vazduhu nego na zemlji. Oni dolaze direktno od sunca i mogu ozbiljno da oštete kožu. Do zemlje dospevaju dve vrste ovih UV zraka i to su UVb i UVa.

pexels.com

Stakla prozora ne filtriraju drugu grup štetnijih UV zraka zbog čega treba nositi naočare i zaštitnu odeću

Prvi izazivaju opekotine od Sunca i često su površinske prirode, dok drugi prodiru dublje u kožu i jak efekat imaju i po oblačnom danu. Ipak, zajedničko za obe grupe je da mogu izazvati rak kože. Magnus ističe kako staklo na prozorima aviona većinom blokira UVb zračenje ali ne filtrira drugu grupu koja je opasnija. 

- UVa zraci su dužih talasnih dužina koje mogu dopreti kroz staklo i doći do dubljih slojeva kože. Produžena izloženost UVa zračenju može dovesti do oštećenja kože, preranog starenja i povećanog rizika od raka kože - napominje on.

Jedna studija iz 2015. godine pokazala je da piloti i kabinsko osoblje imaju više od dva puta veće šanse da razviju melanom koji se smatra najsmrtonosnijim oblikom raka kože, u poređenju sa opštom populacijom.

pexels.com

Stručnjaci preporučuju radije sedište ostrvo kako biste izbegli šteto izlaganje UV zracima

Dermatolozi tvrde da definitivno postoji veza između letenja i oštećenja kože od sunca. Ovo se posebno odnosi ako letite ka Ekvatoru. Intenzitet ovih zraka je mnogo jači kako smo bliže Ekvatoru, a velike su šanse da ćete pre biti izloženi negativnom UV zračenju ako tokom popodneva letite iznad Španije, nego iznad nordijskih zemalja. 

Zbog toga, najbolji način da se zaštitite od sunčevih zdraka je da budete na središnjim, neutralnim sedištima. Ipak, ako ste već rezervisali jedno do prozora nemojte se plašiti jer dr Magnus ima neke korisne savete. Da biste se zašititli od UV zračenja ako ste do prozora, on napominje da zatvorite paravan na prozoru. Ako je  otvoren, on napominje da nanesete kremu za sunčanje sa jakim zaštitnim faktorom  i da obavezno nosite zaštitnu odeću i naočare za sunce. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)