Odrasli

OVO JE UBEDLJIVO NAJGORA POZA ZA SPAVANJE: Nismo ni svesni šta u stvari radi našem telu! (VIDEO)

Stručnjak za položaje za spavanje, Džejms Lajnhard, otkrio je zbog čega mnogi ljudi ujutru osećaju neizdrživ bol u predelu leđa.

bySrećna Republika

10.05.2023 10:01

OVO JE UBEDLJIVO NAJGORA POZA ZA SPAVANJE: Nismo ni svesni šta u stvari radi našem telu! (VIDEO)
Foto: Shuttestock

Osam sati sna pomoći će nam da se osećamo sveže i odmorno. Ali, ako se probudite s bolovima i kao da ste preko noći ostarili 30 godina, možete zažaliti što ste uopšte otišli u krevet.

Međutim, jedna jednostavna promena mogla bi u korenu da izmeni i vaš san. Naime, prema rečima stručnjaka za položaje spavanja, Džejmsu Lajnhardu, postoji jedan položaj koji može da utiče na vaše držanje, intenzivira bol i kasnije ima negativne efekte na celokupno telo. On je nedavno na TikToku objavio snimak u kom je otkrio da je ležanje na prednjoj strani tela, odnosno na stomaku, najgori položaj za spavanje. Kako je Lajnhard to slikovito opisao - u pitanju je "sudar automobila u položaju za spavanje".

- Okrećete vrat, uvijate ga. Podižete glavu i borite se protiv svih prirodnih krivina svoje karlice. Kompromitujete zglobove. Osećate bockanje, bolove u vratu i leđima, ali i dalje to radite svake večeri - istakao je Lajnhhard i dodao da to nije čak ni udoban položaj za spavanje, već samo nešto na šta je telo naviklo.

@levitex Replying to @polliprissipnts ♬ original sound - Levitex

On je zatim slikovito objasnio koliki pritisak zapravo trpi karlična kost tokom čitavog dana.

- Kada sedim na ovoj stolici pogrbljen osećam se prijatno oko 20 minuta, možda najviše pola sata. Ali tada raste pritisak na vrh karlične kosti i način na koji je ona pogrbljena na stolici nanosi mi veliku bol. Na kraju ću promeniti položaj, pomeriti se ka gore i poboljšati svoje držanje. Uporedite to s vašim snom. Kada idete da spavate ovo je jedini položaj koji vam je poznat i koji vam omogućava da zaspite. Ali zapravo, čim zaspite, počnete da se okrećete i migoljite jer vam je u stvari neprijatno. Vaše telo reaguje - objasnio je Lajnhard.

Prema njegovim rečima, za najidealniji položaj za kičmu, ali i za čitavo telo, potrebna su dva jastuka. 

- Dakle, kako bi trebalo da spavamo? Treba samo dobro postaviti jastuke. Jedan je potreban za glavu i on mora da ispuni prostor između vrha uveta i vrha ramena. Drugi ide između nogu - istakao je stručnjak.

Potom je u detalje objasnio šta to zapravo znači.

- Stavite jastuk između kolena i članka kako bi podupirao i stabilizovao kuk. Tako ćete se osećati sigurnije. Zatim zagrlite jastuk. Ta poza vas održava stabilnijima i manja je verovatnoća da ćete se prevrnuti - naglasio je on. 

Lajnhard preporučuje isprobavanje nove tehnike 30 minuta svake večeri kako biste se navikli na novi položaj.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)