Odrasli

AKO VAM SE OVO POJAVI NA ČELU KAD GA PROTRLJATE PRSTENOM, PRAVAC KOD LEKARA: Neophodna vam je hitna analiza krvi! (FOTO/VIDEO)

Možda deluje neverovatno, ali veliki broj ljudi na TikToku tvrdi da se pomoću zlatnog prstena u nekoliko sekundi može odrediti prisustvo ili odsustvo veoma važnog sastojka u organizmu.

28.04.2023 15:01

AKO VAM SE OVO POJAVI NA ČELU KAD GA PROTRLJATE PRSTENOM, PRAVAC KOD LEKARA: Neophodna vam je hitna analiza krvi! (FOTO/VIDEO)
TikTok-prirodnodobro

Gvožđe je neophodno za održavanje života. Bez njega ne bi bila moguća proizvodnja hemoglobina, odnosno crvenih krvnih zrnaca, mioglobina koji predstavlja najbrži izvor kiseonika za mišiće, ali i nekih enzima koji obezbeđuju ćelijsko disanje. Gvožđe potpomaže rast, čini da organizam bude otporan na bolesti, sprečava nastanak zamora, održava koncentraciju i daje mentalnu svežinu i budnost. Ono ulazi i u sastav takozvanih enzimskih sistema koji u jetri razgrađuju lekove i toksine, ali učestvuje i u stvaranju enzima za proizvodnju neurotransmitera, supstanci sličnih hormonima. Jednostavnije rečeno veoma je bitno da ono bude u granicama normalnih, referentnih vrednosti.

Tikiokom se proširio i brzi test za kućnu upotrebu kojim možete u trenutku da proverite da li vam možda nedostaje gvožđe. Naime, devojka na snimku radi nešto na licu i vidimo kako se na čelu jasno ocrtava siva linija. Ona počinje da paniči i govori kako mora što pre da ode kod lekara, a evo i o čemu se radi. Naime, žena na snimku u ruci drži prsten, za koji se ističe da mora da bude zlatan.

- Proces nedostatka ili dovoljne količine gvožđa provera se kontaktom prstena sa kožom, tako što se prsten trlja o čelo - objašnjava žena na snimku. 

Ukoliko imate nedostatak gvožđa, kako se tvrdi, koža će na tom mestu potamneti. Zapravo, gdegod da povlačite prsten pojaviće se sive linije. Ukoliko vam je pak gvožđe odgovarajućih vrednosti, neće se desiti ništa. 

- Naravno, u pitanju je kućni test, svakako bi trebalo nastaviti ispitivanje kod lekara - naglasila je žena u snimku. 

Video-zapis je pregledan 797.000 puta. Dobio je blizu 19.000 sviđanja i na stotine komentara koji su bili podeljenog mišljenja.

- Zar ne bi potamnelo u tom slučaju i na mestu prstena na prstu? - glasilo je jedno pitanje. 

Odmah je usledio odgovor. 

- Mnogi su primetili promene upravo na mestu nošenja prstena - navela je žena iz snimka. 

A evo kako su glasile ostale reakcije. 

- Ja znam da imam dovoljno gvožđa, ali koža mi je potamnela -

- Zašto ne može srebrni prsten? -

- Ma ovo su bapske priče! -

- Meni je potamnelo i na prstu i to sam tek sada primetila, a potamnelo je i na čelu! -

- Ljudi, ovo provereno "radi"! -

- Meni se pojavila ogromna najtamnija linija, sutra pravac lekar! - ređali su se najrazličitiji komentari. 

Zbog toga što telo ne dobija dovoljno kiseonika jer nema dovoljno gvožđa javljaju se osećaj umora, pospanost, glavobolja, smanjena koncentracija. Ispoljavaju se i nervoza praćena razdražljivošću, ubrzan srčani rad, hladne ruke i noge. Deficit se odražava i na imuni sistem i smanjenu sposobnost odbrane od infekcija. Ozbiljan nedostatak gvožđa u trudnoći može da dovede do povećanog rizika od prevremenog porođaja ili rađanja bebe sa niskom telesnom težinom. Da gvožđa nema dovoljno može da se prepozna i po izmenjenoj koži, pojavi pukotina na uglovima usana i jeziku, što može da dovede do teškoća pri gutanju. Vidljive su i promene na noktima koji postaju krti, a i kosa počinje sve više da opada. U težim slučajevima može doći i do atrofije mišića i sluzokože.

Gvožđem su najbogatija crvena mesa, džigerica, jezgrasti plodovi i različito zeleno, lisnato povrće. Njegovoj dobroj resorpciji pomažu vitamin C i vitamini B kompleksa, folna kiselina i minerali bakar, kobalt i mangan. S druge strane, njegovu resorpciju otežavaju kafa i čaj zbog tanina, a potom i mleko, jaja, žitarice, kao i konzervansi. Normalne referentne vrednosti gvožđa su za žene 11,5 - 22 µmol/l, a za muškarce 14,3 - 25,1 µmol/l.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)