Odrasli

DA LI STE ČULI ZA JABUKU SMRTI? Oprez, ova primamljiva biljka izaziva slepilo i fatalne posledice po organizam (FOTO)

Ovo drvo može napraviti opekotine na našem licu ili telu čak i kada samo stojimo pored njega.

17.02.2023 12:00

DA LI STE ČULI ZA JABUKU SMRTI? Oprez, ova primamljiva biljka izaziva slepilo i fatalne posledice po organizam (FOTO)
shutterstock.com

Mančinelovo drvo je najopasnije drvo na planeti. Jedan zalogaj voća može dovesti do smrti a dodirivanje kore, soka ili lišća dovodi do bolnih plikova. Ova biljka najrasprostranjenija je na jugu Severne Amerike i severu Južne Amerike. Toliko je otrovna da se ne preporučuje ni stajati ispod njega u kišnim danima.

Plod Mančinele liči na male jabuke, a samo jedan zalogaj će vas odvesti do prve bolnice. Još u vreme Kolumba ovo otrovno voće je bilo poznato kao ‘Manzanita de la muerte’ odnosno mala jabuka smrti. Ali one su verovatno i najbezopasniji deo drveta. Sok koji stablo luči toliko je otrovan da može izazvati opekotine na telu. Za to nije potrebno ni da ga dodirnete, već da udahnete njegovo miris tokom isparenja nakon kiše.

 

 

Čak i sama kora drveta je opasna. Prema tvrdnjama biologa, ukoliko se zapali, njen dim može izazvati privremeno slepilo i infekciju očiju. Prema legendi, otrov stabla je ubio španskog osvajača Huan de Leona, kada su ga meštani pogodili strelom umočenom u sok stabla, zbog čega je on umro sporom i bolnom smrću.

 

 

Nije slučajno Maničelovo drvo našlo vodeću poziciju u Ginisovoj knjizi rekorda kao najotrovnije na svetu. Institut za hranu i agrokulturu na Floridi ističe da su svi delovi mančinelovog drveta izuzetno otrovni i da interakcija s bilo kojiim njegovim delom, što se posebno odnosi na gutanje, može biti smrtonosna.

PRVA POMOĆ U SLUČAJU DODIRA OTROVA

Lečenje Manchineel dermatitisa i oftalmitisa treba da se sastoji od snažnog čišćenja radi uklanjanja toksina koji sadrži lateks i simptomatskih mera uključujući hladne obloge i anti-iritanse. Kortikosteroidi su predloženi kao korisni u teškim slučajevima, posebno kod oka.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)