Odrasli

NIKAKO NE UBIJAJTE PAUKOVE! Iznenadiće vas razlog!

Mnogi od nas se plaše insekata i neretko ih ubijaju misleći da su u opsnosti, međutim, to je daleko od istine kada su u pitanju paukovi.

10.10.2022 12:01

NIKAKO NE UBIJAJTE PAUKOVE! Iznenadiće vas razlog!
pexels.com

Prirodno je očekivati da svako od nas želi da boravi u stanu ili kući koja je sigurno mesto za njega, te da tu atmosferu ništa ne narušava. Iako se svaka domaćica brine o čistoći stana, često u njima borave "nepoželjni posetioci" koji su tu ili slučajno zarobljeni ili samo privremeno. 

Naučnici smatraju da je prisustvo pojedinih insekata i više nego poželjno u našim domovima, kao i da možemo imati mnogo koristi od toga. Insekti su važan deo ekosistema, a u tome posebno prednjače paukovi. Stručnjaci objašnjavaju da njih verovatno nećete videti svuda po kući, ali hoćete prednosti koje oni donose.

Met Bertone, stručni saradnik za entomologiju na Državnom univerzitetu Severne Karoline sa svojim kolegama je sproveo istraživanje u 50 domova u Severnoj Karolini i u svakoj su pronašli primerke te vrste insekata. Pauci su bili uglavnom zatečeni u podrumima ili po paučinama u ćoškovima stanova i kuća. Njihova osnovna uloga je da u svojim mrežama čekaju plen poput muva i komaraca. 

Stručnjaci tvrde da pauci takođe izlaze iz mreža kako bi lovili druge paukove u kući i time obezbedili sebi manju konkurenciju u potrazi za hranom. Oni takođe ističu da je imati pauka u kući poput "besplatne usluge uklanjanja štetočina" jer je to njihova primarna uloga. Takođe, ne treba ih se plašiti jer se oni uglavnom drže svojih uglova i određenih mesta, a na nekima ih možete videti čak i danima.

pexels.com

Pauci su po najbolji lovci na štetočine u kući

Većina paukova je bezopasna jer nemaju otrov koji može da naškodi ljudima. Ukoliko u kući naletite na nekog i krenete da ga ubijete, bolje ga izbacite napolje ili ga jednostavno pustite. Oni izbegavaju ljude jer smo mi daleko veća opasnost za njih nego što su oni za nas. 

Kod većine ljudi, najveći strah izaziva vrsta paukova poznata kao "pauci padobranci". Njihovi očnjaci se smatraju otrovnima, ali su premali da bi probili kožu ljudi ili kućnih ljubimaca. Stručnjaci smatraju njihovo prisustvo  "blagoslovom" jer posebno mogu pomoći životnoj sredini jedući štetočine koje se okome na useve. 

Strah od paukova je prirodan, ali često bez razloga. I među istraživačima tih insekata ima onih koji ih se boje, ali su vešto savladali tu fobiju.

BONUS VIDEO: 

https://www.republika.rs/lifestyle/horoskop/388318/astro-vodic-za-sledecu-nedelju

Komentari (0)