Odrasli

ISTRAŽIVANJA DOKAZALA POVEZANOST BOLA I ALKOHOLA: Evo zašto posežemo za čašom kad god se nađemo u problemu! (FOTO)

Britanska studija ispitivala je ko više poseže za čašom usled teškog životnog perioda a rezultati su dokazali veću potrebu za pićem usled nelagode!

14.01.2023 21:01

ISTRAŽIVANJA DOKAZALA POVEZANOST BOLA I ALKOHOLA:  Evo zašto posežemo za čašom kad god se nađemo u problemu! (FOTO)
Shutterstock

Alkohol mnogi povezuju bilo sa slavljem, bilo sa prevazilaženjem nekog gubitka. Nije mali broj onih koji u težnji da smanje bol, bilo fizičku ili telesnu, posežnu za čašom. Takođe, ustanovljeno je da se svaki treći Britanac u ovakvim situacijama opredeljuje za akohol. Bol i alkohol su tako postali uzročno-posledično povezani. Upravo zato su stručnjaci došli na ideju da eksperimentalnim putem provere koliko će ljudi češće posezati za čašom pića ukoliko osećaju neku neprijatnost u tom trenutku.

Istraživači su odvojeno ispitivali muškarce i žene. Ispitano je oko 20 muškarca kojima je na stolu ponuđeno pivo i jabukovača. Stvoren je i kompletan ambijent koji oponaša bar. Neki muškarci su imali normalnu toplotu u predelu nogu, dok su drugi imali mnogo veće temperature kod nogu, što je maltene prouzrokovalo fizički bol i osećaj nelagode. Stručnjaci su došli do fantastičnih rezultata.

shutterstock.com

Dokazano ko više pije u problematičnim situacijama

 

- Oni koji su osećali vrelinu u nogama su brže i češće posezali za čašom, prosto mnogo su više i češće pili. Oni nisu pravili veće gutljaje, već su prosto češće pijuckali i popili više pića nego oni koji nisu osećali vrelinu na nogama. Tu se radi o hitnom reagovanju na neku neprijatnost ili bol. Osoba koja se nađe u situaciji da mora hitno da reaguje, ona će početi nekontrolisano više da pije - navodi se u studiji, a prenosi San.

Po mišljenu istraživača, u situacijama u kojima se suočavamo sa problemema donosimo ishitrene odluke. Samo jedna od takvih odluka može da bude i ta da se odmah okrećemo piću.

- Žene za razliku od muškaraca, nisu reagovale ishitreno, već su mnogo racionalnije reagovale na datu situaciju. Njihovi gutljaji i brzina ispijanja alkohola se nisu učestali usled neprijatnosti kojima su bile izložene. Veoma je važno da ovo znamo, jer to može da znači da iako alkoholom mislimo da umanjujemo bol, na duge staze može izazvati mnogo više problema. Samo neka od takvih stanja su zdravstveni poremećaji, alkoholizam ili saobraćajna nesreća ukoliko vozimo pod dejstvom alkohola - objašnjavaju stručnjaci.

pexels.com

Žene dokazano pile racionalnije

 

Istraživači su ovim putem napravili jasnu razliku između muškaraca i žena.

- Dokazano je da su u susret nevoljama muškarci mnogo češće posezali za čašom nego žene. Ovo sugeriše da bol može motivisati konzumiranje alkohola i bol može da bude okidač za problematično ponašanje u vezi pića, a to ne bi smelo da se desi - stoji u zaključku ove studije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)