Odrasli

ŠTA SE DEŠAVA KADA HRANU NE ŽVAĆEMO DOVOLJNO! Zaprepastiće vas ove činjenice, mikrobi mogu da utiču i na mozak!

Stručnjaci upozoravaju da nedovoljno žvakanje najpre izaziva nadimanje i probleme s varenjem, ali ističu da može biti opasno i po mentalno zdravlje.

24.11.2022 13:01

ŠTA SE DEŠAVA KADA HRANU NE ŽVAĆEMO DOVOLJNO! Zaprepastiće vas ove činjenice, mikrobi mogu da utiču i na mozak!
Foto: Shutterstock

Odeća vam je pretesna i sve vreme imate osećaj kao da ste se prejeli, međutim, znate da ste samo malo prezalogajili. Verovatno ste više puta čuli kako je češće žvakanje hrane neophodno da se ona usitni i dobro svari, a vi sa druge strane razmišljate kako "s nogu jedete", jer žurite na posao, ne brojeći ni zalogaje ni usitnjavanje. Međutim, ta nemarnost može vas koštati poremećenog sistema za varenje i prouzrokovati mnoge probleme poput nadimanja i gasova. 

Nadimanje stomaka i problem sa probavom mogu uticati na mentalno zdravlje i opšte blagostanje organizma. Mnoga istraživanja su pokazala da uticaj mikroba u našim crevima može imati tesnu vezu sa raspoloženjem, zdravljem, imunitetom i težinom. Stručnjaci savetuju da se treba pridržavati nekih osnovnih pravila kako bismo izbegli te neprijatne situacije.

Žvaćite 20 puta

Varenje počinje u ustima i trebalo bi uživati u svakom zalogaju, smatraju stručnjaci i preporučuju da hranu sažvaćemo i do 20 puta. Prebrzo jedenje može dovesti do lošeg varenja jer telo nema vremena da svari hranu. 

pexels.com

Pravilno žvakanje je važno da biste izbegli problem s probavom

Primenite joga pozu

Joga poza nežno i stimulativno pritiska stomak kako bi oslobodila napetost. Lezite na leđa savijte i zagrlite jedno po jedno koleno pritiskajući ih uz grudi. Dišite ravnomerno i zadržite 5 do 10 udisaja, a zatim nežno ljuljajte telo s jedne na drugu stranu. Zatim se uspravite i opustite se.

Jedite kurkumu

Nutricionistkinja Melani Dikson za britanski "San" otkriva kako konzumiranje kurkume, koja ima antiinflamatorna svojstva, može umiriti problematična creva i ublažiti nadimanje. Najjednostavniji napitak možete pripremiti tako što u malu šolju mleka sipate kašičicu putera, kašičicu mlevenog đumbira i 1/4 kašičice kurkume. To sve umutiti u blender dok ne postane glatko. Zatim sipati u šerpicu, prokuvati i poslužiti toplo. Po želji možete dodati i med

pexels.com

Kurkuma u šoljici mleka smanjiće nadimanje stomaka

Krastavac kao užina

Male krastavce čuvajte u frižideru jer će poslužiti kao sjajna užina ili međuobrok, a zbog toga što sadrže kvercetin, flavonoidni antioksidans, smanjiće nadimanje i gasove.

Šetnja

Ne treba zanemariti ni to da šetnja igra veliku uogu u borbi protiv nadimanja. Stručnjaci savetuju da nakon ručka prošetate jer to omogućava varenje skroba i lipida u stomaku pomažući u sprečavanju problema s varenjem. 

Pixabay.com

Šetnja pomaže u boljem varenju hrane i povoljno utiče na zdravlje

Tvists

Određene vežbe, poput istezanja, takođe mogu biti efikasne. Sedite sa savijenim kolenima tako da zadnjicom dodirujete tlo. Držite stopala i kolena zajedno i nagnite se unazad pod uglom od 45 stepeni dok ne osetite da dodirujete tlo. Držite ruke ispravljene i okrenite se na jednu stranu. Vratite se u centar pa to ponovite na drugu. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)