Dete

DEČAK ZBOG KOSE PREŽIVLJAVA PAKAO! Evo šta se krije iza njegove enormne popularnosti na Instagramu!

Frizura mališana koju je nasledio od oca poreklom iz Gane izazvala je ozbiljnu debatu u Britaniji i podstakla pripadnike nacionalnih manjina da reaguju.

24.07.2022 20:00

DEČAK ZBOG KOSE PREŽIVLJAVA PAKAO! Evo šta se krije iza njegove enormne popularnosti na Instagramu!
Printscreen Tiktok/@faroukjames_

Većina škola ima prilično stroga pravila kad je u pitanju dužina kose i način oblačenja njihovih učenika. Izuzetak nisu ni škole u Britaniji koje zahtevaju da dečaci ne mogu da nose dugu kosu, već moraju da imaju kratko podšišanu frizuru. To pravilo jedne osnovne škole za dečake u Londonu zasmetalo je Boni Miler koja već dve godine vodi bitku tražeći da se ono ukine jer ona ne želi da ošiša više nego dugačku kosu svom sinu.

Naime, maleni Faruk Miler (8) je zahvaljujući svojoj bujnoj kosi postao dečja zvezda na Instagramu, sa više od 270.000 pratilaca, što je njegova mama dobro unovčila. Eventualnim uklanjanjem kose, sve to bi se preko noći promenilo, navode britanski mediji, i napominju kako mališan zbog cele te situacije preživljava pravi pakao.   

Boni već 2 godine pokušava da izdejstvuje da se promeni politika škole o dužini kose za dečake i tvrdi da to ne radi samo zbog svog sina, već i zbog druge dece.

- Ne samo da je danas uobičajenije da dečaci imaju dugu kosu, već je takva politika škole nepravedna prema učenicima iz mešovitih brakova i deci koja potiču iz porodica koje su nacionalne manjine u Britaniji. Mislim da je došlo vreme da se to promeni i da se konačno ukine tradicija koja je već zastarela. Umesto da se usredsrede na važnije stvari kad je u pitanju školovanje dece, oni se čvrsto drže tradicije - istakla je Boni.

Kako je otkrila, raspitivala se kakva je situacija i u drugim škola jer je želela da prebaci svog sina u neku drugu ustanovu, ali je šišanje i propisana dužina kose za dečake manje-više ista u svima njima.

Inače, dečakov otac je iz Gane pa je maleni Faruk od njega nasledio bujnu i jaku kosu. Kako je objasnila Boni, porodica njenog supruga joj je rekla da je tradicija u toj zemlji da se dečacima kosa ne šiša dok ne napune 3 godine i ona je to ispoštovala. Međutim, nije očekivala da će kosa njenog sina nastaviti da raste baš tako i da bude toliko bujna.

S druge strane, direktor osnovne škole koju pohađa Faruk poručio je da se škola drži tradicije zato što je to najbolje za dečake.

- Frizure treba da budu uredne i konvencionalne prirode, nije dozvoljeno ekstremno šišanje kao što je brijanje do glave, pravljenje dredova i pletenica. Maksimalna dužina kose za dečake je iznad kragne, a minimalna je da dete bude ošišano na dvojku. Kosa mora biti prirodne boje - rekao je direktor i naglasio da on samo poštuje ono što je propisano mnogo godina ranije.

On je poručio roditeljima da se posavetuju s rukovodstvom škole o prihvatljivoj frizuri pre nego što dozvole svom detetu da usvoji stil koji nije u skladu s propisima. Škola zadržava pravo da insistira na ponovnom šišanju i oblikovanju frizure ukoliko smatra da je stil neprikladan.

To nije prvi put da se ova škola našla na udaru kritike roditelja zbog propisa o frizurama učenika. Naime, 2017. dečaku afričkog porekla je rečeno da mora da odseče dredove ili će biti suspendovan iz škole. Posle razgovora s dečakovim roditeljima, koji su istakli da su dredovi u skladu sa tradicijom njihovog naroda, nađeno kompromisno rešenje. Umesto šišanja, dečaku je ponuđeno da kosu s dredovima drži pokupljenu ili pokrivenu maramom, što je on odbio i ispisao se iz škole.

Nakon što je optužen da u školi sprovodi rasističku politiku i decu diskriminiše na osnovu frizure direktor te londonske ustanove je poručio da to nema veze sa rasizmom.

- Dečaci u tim godinama nemaju pojma ko su i šta su. Iza svega stoje njihovi roditelji koji imaju svoje motive da se bore protiv propisa – kazao je direktor.

Boni Miler ne krije da je njen sin zahvaljujući popularnosti na Instagramu i svojoj kosi snimio brojne reklamne kampanje, ali tvrdi da to nema veze s diskriminacijom dečaka tamne puti u osnovnim školama i da će se ona boriti protiv toga.

- Znam da nije pametno što sam izašla u javnost sa tim problemom jer moj sin sutra ponovo treba da ide u školu. Ali voljna sam da rizikujem ne samo za dobrobit svog deteta već i ostale dece – naglasila je Boni.

Diskriminacija na osnovu kose sve je češći problem u Velikoj Britaniji i Americi. Zbog toga su države Njujork i Kalifornija donele zakon kojim se zabranjuje diskriminacija ljudi na osnovu izgleda njihove kose.

Povodom slučaja malenog Faruka oglasila se i američka organizacija za zaštitu nacionalnog identiteta Afroamerikanaca koja ističe da su afro frizure, pletenice i dredovi deo njihove tradicije i način da sačuvaju svoje kulturno nasleđe i ističu da je nedopustivo da se mala deca kažnjavaju samo zato što imaju drugačiju kosu. Oni su u London poslali i peticiju sa 75.000 potpisa u kojoj zahtevaju da se prestane sa maltretiranjem nacionalnih manjina samo na osnovu izgleda njihove kose.

Sličnu peticiju pokrenula je i Boni u Londonu koju će zajedno sa zahtevima proslediti britanskom parlamentu.

- Smatram da je Parlament jedini nadležan za donošenje zakona kojim će se zabraniti školama da sprovode politiku za koju je jasno da je diskriminatorska, seksistička, rasistička i nepravedna. Vreme je da se to promeni – poručila je Boni.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Ka

07.10.2022 07:41

LGBT može šta hoće a deca ne mogu da imaju frizure kakve hoće.O to li je zemlja sloboda i demokratije.Sve idijoti