Dete

DEČAK ROĐEN SA DEFORMITETOM KOG SU SE SVI PLAŠILI: Rekli mu da je slep, on uzeo knjigu i uradio nešto neverovatno

Ro Li Denis bio je inspiracija za film Maska Pitera Bogdanoviča.

04.10.2024 10:10

DEČAK ROĐEN SA DEFORMITETOM KOG SU SE SVI PLAŠILI: Rekli mu da je slep, on uzeo knjigu i uradio nešto neverovatno
Universal Collection / Everett / Profimedia

Roj Li Denis, poznat kao Roki, rođen je 4. decembra 1961. godine u Kaliforniji. Njegova dirljiva i inspirativna priča obeležena je borbom protiv izuzetno retke bolesti koja mu je promenila život.

Sa samo četiri godine, lekari su mu dijagnostikovali kraniodijafiznu displaziju, stanje koje zahvata veoma mali broj novorođenčadi. Ova bolest dovela je do značajnog povećanja veličine njegovog lica, što mu je donelo nadimak "Roki" (od engleske reči "rock", što znači kamen). Lekari su predviđali da će Roki izgubiti vid i sluh, ali on je prkosio svim očekivanjima.

Kako je rastao, njegov vid se pogoršao i sa šest godina proglašen je pravno slepim. Kada je imao sedam godina, oftalmolog mu je rekao da zbog svog lošeg vida nikada neće naučiti da čita. Ipak, Roki je uzeo knjigu koju mu je dala mama Rasti i, iznenađujuće, odmah je pročitao naglas, izjavivši: "Ne verujem u slepilo." Ova scena savršeno ilustruje njegovu neverovatnu upornost.

Roki je, pored čitanja, koristio vežbe disanja i biofeedback kako bi se nosio s bolovima izazvanim njegovim stanjem. U školi je proveo dve godine u prvom razredu, ali je postigao određeni uspeh u učenju.

Iako je imao priliku da se podvrgne plastičnoj operaciji koja bi mogla da ispravi njegove deformitete lica, Roki je odlučio da to ne uradi. Postavio je pitanje svojoj mami: "Koga ću videti u ogledalu ako promenim lice?" Tako da nije želeo da menja odraz koji vidi u ogledalu i tako poslao snažnu poruku o samoprihvatanju.

Nažalost, Roki je preminuo u 16. godini, 4. oktobra 1978. godine. Njegovo telo je prebačeno na obdukciju, ali njegova priča nije zaboravljena. Život Roja Li Denisa inspirisao je film "Maska" (The Mask) Pitera Bogdanoviča, objavljen 1985. godine, u kojem Erik Stolc igra glavnu ulogu Rokija, dok poznata pevačica i glumica Šer tumači ulogu njegove majke.

Film "Maska" ne samo da prikazuje Rokijevu borbu sa bolešću, već i otvara važna pitanja o prihvatanju i ljubavi, inspirišući gledaoce da preispitaju svoja shvatanja o osobama s različitim izazovima. Njegova sposobnost da se nosi s teškim okolnostima čini ga pravim herojem u očima mnogih.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)