Dete

BOLEST POLJUPCA I ZAŠTO POGAĐA BAŠ TINEJDŽERE: Roditelji, na ovo morate da obrate posebnu pažnju! (FOTO)

Inkubacija traje od 4 do 6 nedelja.

13.02.2024 10:10

BOLEST POLJUPCA I ZAŠTO POGAĐA BAŠ TINEJDŽERE: Roditelji, na ovo morate da obrate posebnu pažnju! (FOTO)
shutterstock.com

Infektivna mononukleoza poznata i pod imenom bolest poljupca je zarazno oboljenje kada se virus koji izaziva mononukleozu prenosi se putem pljuvačke. Od ove bolesti najčešće oboljevaju tinejdžeri zato što je potreban veći broj virusa kako bi došlo do oboljevanja, a mladi u ovim godinama skloni su eksperimentisanju sa poljupcima, ali i deljenju recimo flašica sa vodom pa se tako mogu zaraziti.

Iako se zove bolest poljupca infektivna mononukleoza može da se dobije kad je pacijent izložen kašlju, kijanju i deljenjem čaše, flaše i pribora sa nekim ko ima mononukleozu.

Shutterstock

Period inkubacije je prilično dug pa je teško ući u trag ko je zarazu započeo

 

Period inkubacije

Uzrok bolesti je virus iz grupe Herpes virusa (Epstein-Barr virus ili skraćeno EBV). Virus se prvobitno nastanjuje u sluzokoži gornjih respiratornih puteva, gde se razmnožava, a potom se širi u lokalne limfne čvorove i kasnije po celom organizmu putem krvi.

Inkubacija traje od 4 do 6 nedelja, a kako ističu pedijatri koji se najčešće sreću sa ovom bolesti postoji nepisano kliničko pravilo koje se pokazalo kao tačno u praksi: što je dete manje, slabije su izraženi simptomi i znaci bolesti. Evo na šta roditelji treba posebno da obrate pažnju.

Simptomi:

  • umor i slabost
  • povećane limfne žlezde na vratu
  • groznica
  • povišena telesna temperatura
  • osip (javlja se samo ponekad)
  • glavobolja
  • mučnina
  • bol u grlu
  • uvećana slezina nekad i jetra

Pored kliničke slike dijagnoza boolesti se postavlja na osnovu laboratorijskih analiza. Naime, oboleli pacijent ima povećan broja leukocita i limfocita koji su pod mikroskopom atipični i karakteristični za mononukleozu.

Profimedia

Uvećane limfne žlezde na vratu jedan od simptoma mononukleoze

Lečenje

Trajanje ove bolesti je potpuno individualno i može trajati od nekoliko nedelja do mesec dana. Trajanje prvenstveno zavisi od imunološke sposobnosti organizma, ali i od uzrasta deteta. Retke su infektivne mononukleoze koje traju duže od četiri nedelje i tada je to znak da bolest iskomplikovala.

Ne postoji specifičan način lečenja za mononukleozu, pa se terapija uglavnom fokusira na ublažavanje simptoma. Važno je da se dete odmara, pije dosta tečnosti i da uzima lekove za snižavanje temperature i ublažavanje bolova ako je to potrebno. Strogo mirovanje je obavezno nema nikave fizičke aktivnosti čak ni šetnje. Infektivna mononukleoza je virusno oboljenje pa se ne preporučuje upotreba antibiotika. 

Kako je u pitanju zarazna bolest koja se prenosi pljuvačkom važno je obolelog izolovati kod kuće dok traje akutna faza bolesti kako se virus ne bi dalje širio. Redovna higijena, pranje ruku i stroga kontrola upotrebe čaša i pribora za jelo je najbolja prevencija kako bi se ostala deca u kući zaštitila od bolesti.

Nakon preležane mononukleoze pacijent više meseci ostaje u  sekundarnoj imunodeficijenciji, odnosno podložniji su svim vrstama virusnih iunfekcija zbog čega treba jačati imunološki sistem deteta, poručili su lekari. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)