Zanimljivosti

SKANDAL NA SAHRANI ELIZABETE II! Princeza bežala od šeika, a on BANUO KOD ČARLSA! (FOTO)

Britanski mediji bruje o šeiku Muhamedu al Maktumu (72) koji je neposredno pre sahrane kraljice Elizabete II banuo kod novopostavljenog kralja Čarlsa III i tražio svoju ženu.

20.09.2022 22:00

SKANDAL NA SAHRANI ELIZABETE II! Princeza bežala od šeika, a on BANUO KOD ČARLSA! (FOTO)
Foto: Tanjug/AP

Princeza Haja bint Husein (47) izbegava javna pojavljivanja od kako je pobegla od multimilijardera i vladara Dubaija, šeika Muhameda al Maktuma (72) i azil potražila kod kraljice Engleske. Princeza je bila jedna od bliskih prijateljica pokojne monarhinje Elizabete II. 

Krajem protekle godine završen je jedan od najvećiih razvoda u pravnoj istoriji Britanije. Parnica je okončana nagodbom od skoro 684 miliona evra koje će vladar Dubaija, šeik Muhamed, morati da plati svojoj bivšoj supruzi, princezi Haji, ali i njihovoj deci. Visoki sud u Londonu dodelio je princezi Haji i puno starateljstvo nad dvoje dece koje je dobila sa šeikom Muhamedom.

Princeza se posle više meseci medijske ilegale pojavila u Londonu uoči sahrane kraljice Elizabete II, budući da joj je ona i omogućila utočište. Bila je u pratnji brata, princa Huseina bin Talaloma od Jordana, na prepodnevnoj službi u kapeli Svetog Đorđa, ali ne i na glavnom događaju. Kako je strahovala, postojala je mogućnost da bi šeik Muhamed mogao da dođe u kontakt sa njom, pa je Haja ipak propustila sahranu.

S druge strane, šeik je ranije tog dana došao nepozvan kod kralja Čarlsa III tražeći sastanak, što je za Haju bio znak da jednog dana možda neće imati zaštitu od novog britanskog vladara kao što je nekad imala u vreme kraljice Elizabete. Britanski mediji navode da je šeik prisustvovao i sahrani i da je princeza u poslednjem momentu izbegla susret od kog toliko strahuje. 

Haja je pobegla iz Dubaija u Britaniju s decom krajem 2019, rekavši da strahuje za život. Na bekstvo se odlučila nakon što je otkrila da je šeik Muhamed prethodno oteo svoje druge druge ćerke, princezu Latifu i princezu Šamsu, koje su protiv svoje volje vraćene nazad u Dubai. On je, takođe, objavio pesmu pod nazivom „Živela si, umrla si", koju su mnogi protumačili kao pretnju princezi Haji.

Muhamed se na taj Drakonski potez odlučio nakon što je saznao da ga je supruga Haja prevarila sa telohraniteljem, koji je uz to i bivši pripadnik britanske vojske. Pretnje su se nastavile i kada se princeza preselila u Britaniju. Ona je redovno dobijala poruke poput „Možemo vas naći gde god da ste", a od tada troši ogromne sume na obezbeđenje iz straha da će njena deca biti oteta.

Princeza Haja je ćerka bivšeg kralja Jordana Huseina, a bila je najmlađa od 6 supruga šeika Muhameda. Ona je presudom Visokog suda Britanije dobila 632 miliona evra na račun razvoda. Presuda omogućava princezi Haji da novcem pokrije troškove održavanja dve nekretnine vredne više miliona evra, od kojih se jedna nalazi pored Kensingtonske palate u Londonu, a druga predstavlja glavnu rezidenciju princeze i smeštena je u londonskom predgrađu. 

Značajan deo sume namenjen je za troškove obezbeđenja, putovanja, plate i smeštaj za medicinsku sestru i dadilju, oklopna vozila za porodicu, kao i troškove brige o ponijima i drugim kućnim ljubimcima. Princeza će na račun alimentacije dobijati 6,5 miliona evra godišnje za svako od dvoje dece, i to ćerku (14) i sina (9). Oni će tako biti obezbeđeni sa oko 350 miliona evra.

Visoki sud Ujedinjenog Kraljevstva je ove godine presudio da je šeik Muhamed nezakonito hakovao mobilne telefone princeze Haje, njenih telohranitelja i njenog pravnog tima i direktno ugrozio njen život. Takođe je zaključeno i da predstavlja opasnost po život njihove dece, koju sud procenjuje kao “veoma ozbiljnu”.

Sudija je naknadno dodelio sredstva za pokrivanje tekućih troškova oklopnih vozila za prevoz porodice, tako da ni ne čudi ovolika opreznost princeze Haje koja će doživotno morati da  se okreće preko ramena.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)