Zanimljivosti

Prepoznajete li DEČAKA SA SLIKE? Danas je jedan od najslavnijih glumaca na svetu! (FOTO)

Bio je bolešljiv mališan i žrtva vršnjačkog nasilja, pa ga je otac upisao na karate što mu je život promenilo iz korena, više niko nije smeo da ga takne!

11.09.2022 18:00

Prepoznajete li DEČAKA SA SLIKE? Danas je jedan od najslavnijih glumaca na svetu! (FOTO)
instagram-printscreen-jeste__li__znali

Znate li ko je dečak sa fotografije? Možda su ga neki i prepoznali budući da mu je pogled ostao nepromenjen, a u pitanju je jedan od majstora borilačkih veština i glavni glumac filmova tog žanra, Žan Klod Van Dam.

Žan Klod 18. oktobra puni 62 godine, a stekao je planetarnu slavu o kojoj mnogi mogu samo da sanjaju. Ipak dečak sa fotografije teško da je mogao i da nasluti šta mu sve život sprema. Karirana košuljica zakopčana do samog grla, naočare za vid velike dioptrije i modrice po telu zbog vršnjačkog nasilja, nisu obećavali mnogo bolešljivom Van Damu tokom školskih dana kojih se nerado seća. 

 

 

Žan Kladov otac ga je iz tog razloga sa 11 godina upisao na karate. On se trudio i da sina psihološki ojača, kako bi on bio ne samo fizički sposobniji, već i mentalno jači. Rezultat napornih treninga bio je taj što je Žan Klodov trener u njemu prepoznao talent i vežbao je sa njim 3-4 puta nedeljno, duplo više nego sa ostalim učenicima. Nekadašnji nesigurni dečak koga su mnoga deca maltretirala je sa svega 18 godina dobio crni pojas, a 1980. je postao evropski prvak u karateu. On je tokom karate karijere imao 44 pobeda i svega 4 poraza. 

Žan Klod je uporedio gradio glumačku i sportsku karijeru. On se i dalje takmičio kao kikbokser, a u ovom borilačkom sportu imao je velike rezultate. Poznati glumac je recimo od 19 borbi imao 18 pobeda i sve je dobio nokautom. Jedini poraz bio je iz razloga što je on slučajno udario nekoga i zaradio diskvalifikaciju.

 

 

Van Dam je pre svega zaljubljenik u balet, iako mnogima to deluje nespojivo sa njim. On je počeo da trenira i balet sa 16 godina. Balet mu je dao neku vrstu gracioznosti u njegovim kasnijim borilačkim potezima, a pomogao mu je i da usavrši balans i preciznost. Poznato je da je glumac izjavio da je balet naporan poput borilačkog sporta, kako fizički tako i psihički.

Žan Klod je rodom iz Belgije, njegovi maternji jezici su francuski i holandski. On se posle tinejdžerskog perioda zaputio u Ameriku kako bi okušao sreću. Žan Klod u početku nije dobro znao jezik i živeo maltene kao beskućnik. Poznat glumac je kasnije izjavio da mu je u savladavanju engleskog pomoglo gledanje crtanih filmova od malih nogu, pogotovo Kremenka i Kamenka. Kao glumac kome se posebno divio uvek je isticao Čarlija Čaplina.

 

 

Van Dam je srećom brzo tokom boravka u Americi upoznao glumca Čaka Norisa. Njihovo prijateljstvo donelo je i poslovne koristi jer je nedugo nakon toga Žan Klod postao deo kaskaderskog tima Norisa u filmu "Nestali u akciji" ("Missing In Action"). Noris je uz to angažovao Van Dama kao izbacivača u klubu čiji je bio vlasnik, a njih dvojica su često trenirali zajedno.

Žan Klod je debitovao 1984. godine u filmu "Breakin'" gde je dobio malu ulogu u kojoj je pokazao plesne poteze. On je plesao malo i u poznatijem filmu “Kikbokser”, a ostalo je već istorija.

Glumac Stiven Sigal se na jednoj žurki 1997. godine koju je organizovao Silvester Stalone u svome domu, čak havalisao kako može da prebije Žan Kloda. Do poznatog kikboksera su doprele takve glasine pa je javno prozvao Sigala da izađu napolje i odmere snage. Stiven se izvinio i otišao, a Žan Klod ga je pratio do noćnog kluba i ponovo ga izazvao.

- Van Dam je bio prejak. Sigal zato nije hteo da se obračuna - rekao je Stalone u intervjuu za britanski časopis FHM 2008. godine.

 

 

Originalna video igra Mortal Kombat zamišljena je kao borbena igra zasnovana na Van Damovom liku iz filma "Krvavi sport" ("Bloodsport"), a Van Dam je već dobio 2 spomenika, u rodnoj Belgiji i u Azerbejdžanu.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Ilija

11.09.2022 20:52

Mene je iz tog razloga majka ispisala sa karatea.