Zanimljivosti

Udala se sa 18 za PRINCA od 46 i bila trofej za pokazivanje, ona je prva ARAPSKA PRINCEZA koja se razvela i osamostalila (FOTO)

Jedna od najuspešnijih i najstilizovanijih dama arapskog sveta, nakadašnja princeza, Amira pleni svojom pojavom i pravi je primer ženama da se, uprkos strogim pravilima, može živeti onako kako želite.

06.09.2022 15:30

Udala se sa 18 za PRINCA od 46 i bila trofej za pokazivanje, ona je prva ARAPSKA PRINCEZA koja se razvela i osamostalila (FOTO)
Printscreen/Instagram/ameerahaltaweel9

Život bivše arapske princeze Amire Al Tavel je poput bajke koja se može ispisati na stranicama cele knjige. Iako je u kasnim tridesetim godinama života i još mlada, ova princeza je prošla velika iskustva još na pragu punoletstva. Još kao srednjoškola iz prosečne porodice, trebalo je da napravi intervju sa arapskim princem Al Validom bin Talal al Saudom, ne znajući da će to biti njen budući muž. Iako je on bio stariji od nje 29 godina, to ih nije sprečilo da otpočnu zajedički život i da Amira postepeno postane deo plemićkog arapskog sveta.

Na prvi pogled neobična i netipična arapska princeza, odupire se restriktivnim zakonima koji diskriminišu žene u njenoj zemlji, te ne nosi tradicionalni hidžab kako bi bila pokrivena. Ona je postala simbol otpora i feminizma u islamskom svetu.

 

 

Susret nekadašnje arapske princeze sa njenim suprugom svi smatraju sudbonosnim i  većina tumači i pronalazi smisao u njenom imenu koje na persijskom znači „princeza“. Njena bajka je počela 2008. godine venčavši se za svog, ali i regularnog princa, međutim, brak  je trajao 5 godina, nakon čega su se dvoje supružnika razišli.

Iako nikada nije bilo zvaničnog saopštenja niti izjava, šta je bilo po sredi i šta je doprinelo krahu zajednice, postojale su glasine da princ nije želeo decu uprkos tome što je Amira želela da se ostvari u ulozi majke. Al Valid je iza sebe imao dva neuspela braka i mnogo dece i očigledno nije imao viziju da i dalje širi svoju porodicu.

 

 

Kako su mnogi mediji isticali, Amira je bila njegova „trofejna“ supruga, mlada i lepa, koju je želeo da pokazuje javnosti. Kada je to shvatila, predala mu je papire za razvod i postala prva arapska princeza koja se suprostavila javno svom suprugu.

Iako je Amira kao mlada devojka imala drugačije ciljeve i sebe videla u budućnosti kao lekara, te želje joj se nisu ostvarile. Međutim, to je nije sprečilo da studira i da se izgrađuje kroz obrazovanje na drugom polju.

- U početku sam se fokusirala na svoje obrazovanje, ako čovek nije obrazovan, nema sigurnosti i gubi poverenje u sebe. To je razlog što sam se prvo odlučila za studije a zatim se uključila u dobrotvorne projekte i radila na upravljanju porodičnim fondacijama – rekla je Amira jednom prilikom.

 

Ona je danas vrlo uspešna i bori se za prava dama u Saudisjkoj Arabiji. Iako je život razvedene , samostalne i žene koja ne nosi hidžab u toj zemlji pomalo izazovan i težak, ona želi da živi po svojim pravilima.

Percepcija društva je potpuno izmenjena i razvedene žene nisu osuđene na podsmeh okoline, jer mogu da budu samostalne i da donose važne odluke.  Njen cilj je da pokaže devojčicama da ne postoje princeze, niti bajke, ali da ih same one mogu napraviti uz pomoć  snažnog duha i truda koji će negovati.

 

 

Amira je diplomirala poslovnu administraciju na Univrzitetu "Nju Hevn" u SAD i danas je poznata širom sveta kao svetski filantrop. Modni kritičari daju pozitivne ocene za njene stajlinge i smatra se jednom od najstilizovanijih dama arapskog sveta.

Da ima i dalje velike ciljeve ali i da vrata ljubavi nije zatvorila, pokazuje to što se nekadašnja princeza nakon propalog braka udala za biznismena milijardera Kalifu bin Butija Al Muhairija 2018. godine.  U braku su dobili sina, a mediji su naširoko pisali o njenom bajkovitom venčanju na Azurnoj obali.

 

 

Njen sadašnji suprug je sedmi najbogatiji biznismen u Ujedinjenim emiratima.  Ko zna, možda sada živi zaista realnu bajku.

 

 

 

 

 

 

BONUS VIDEO:

Komentari. (0)