Zanimljivosti

BIO JE NAJVEĆA SVETSKA ZVEZDA, A NIKAD NIJE PEVAO VAN AMERIKE, RAZLOG JE NESHVATLJIV! 47. godišnjica smrti Elvisa Prislija

Njegovu karijeru je obeležio menadžer Tom Parker.

16.08.2024 07:30

BIO JE NAJVEĆA SVETSKA ZVEZDA, A NIKAD NIJE PEVAO VAN AMERIKE, RAZLOG JE NESHVATLJIV! 47. godišnjica smrti Elvisa Prislija
All Film Archive / Mary Evans Picture Library / Profimedia

Na današnji dan 1977. preminuo je Elvis Prisli, kralj rokenrola i čovek koji je zauvek promenio muziku. Priča o Elvisu je mnogo puta ispričana, ali retko ko pominje čoveka koji je, kako mnogi misle, uništio Elvisovu karijeru i idirektno izazvao njegove probleme sa zdravljem.

Kada pročitate da je u svetu prodato više od milijardu Elvisovih ploča, da on i dalje drži neverovatan rekord sa čak 114 pesama na listi Top 40, teško je poverovati da Prisli nikada nije nastupio van Severne Amerike.

Da, dobro ste pročitali, čovek koji je bio bez konkurencije najveća svetska zvezda, ako se izuzmu tri nastupa u Kanadi 1957 (tada čak nije bio potreban ni pasoš za prelazak granice), nikad nije pevao u Evropi ili na nekom drugom kontinetu.

A zvali su ga svi, od engleske kraljice do menadžera širom sveta. Nudili su mu milione, ali do inostrane turneje nikada nije došlo.

Courtesy Ronald Grant / Mary Evans / Mary Evans Picture Library / Profimedia

Elvis Prisli je preminuo 16. avgusta 1977. u Grejslendu

 

Razlog je zaista neshvatljiv - naime, Elvisov menadžer, Tom Parker je stopirao svaku priču oko međunarodnih nastupa jer se plašio da će mu u tom slučaju vlasti zabraniti da se vrati u Ameriku!

Parker je inače rođen u Holandiji, a pravo ime mu je Andreas Kornelis van Kujk i kao i mnogi, u Ameriku je ušao ilegalno, krijući se na brodu kojim je došao iz Holandije.

Andreas je rođen 1909. u Bredi i misteriozno je nestao 1929. nakon što je u njegovom rodnom gradu brutalno ubijena Ana an den Enden. Zločin se dogodio u blizini Kornelisove porodične kuće. Godinama se nagađalo da li Andreas ima veze sa ovim svirepim ubistvom. Uglavnom, ovaj zločin nikada nije rešen.

Paramount Pictures / Christophel Collection / Profimedia

Menadžer ga je terao da snima mjuzikle

 

U junu 1972. Elvis je u Medison Skver Gardenu održao konferenciju za novinare na kojoj je izjavio da ima samo dva velika sna: da snimi film koji nije mjuzikl i pokaže da je ozbiljan glumac, i da nastupa van Amerike.

Ali, uzalud...

Američki voditelj Dik Klark je svojevremeno izjavio da je Parker najgori menadžer u istoriji i da je Elvisa držao kao životinju u kavezu.

Upravo je Parker insistirao da se Elvis oženi i terao ga je da snima bezbrojne mjuzikle. Prisli je bio sve depresivniji, a koliko je Parker bio pohlepan najbolje pokazuje podatak da su Elvis i on delili zaradu pola-pola, dok je standard u industriji bio 10 odsto za menadžera, piše Express.co.uk.

Mada zvuči bizarno, procenjuje se da je Parker zaradio više novca od Elvisa, a ostaje zabeleženo da je u kazinima u Las Vegasu spiskao neverovanih 100 miliona dolara.

Dovoljno je reći da su čak i lokalni mafijaši koji su tada upravljali poslovima u Las Vegasu, za Parkera govorili da je pravi sociopata.

BONUS VIDEO:

   

Komentari (0)