Zanimljivosti

MOJ OTAC JE IMAO HALUCINACIJE, TO JE UNIŠTILO NAŠ ODNOS: Glumac otkrio rane simptome Parkinsonove bolesti svog tate

Porodica je godinama poricala da je bolest, priznao je Rajan Rejnolds.

14.08.2024 19:40

MOJ OTAC JE IMAO HALUCINACIJE, TO JE UNIŠTILO NAŠ ODNOS: Glumac otkrio rane simptome Parkinsonove bolesti svog tate
Tanjug/AP

Slavni glumac Rajan Rejnolds imao je težak i komplikovan odnos sa svojim ocem Džejmsom. Kako je glumac ispričao za People, imao je 22 godine kad je njegovom ocu dijagnostikovana Parkinsonova bolest od koje je bolovao narednih 20 godina.

- Mislim da je reč Parkinsons izgovorio možda tri puta koliko ja znam, nikad preda mnom. Moja porodica je ćutala o njegovoj bolesti, bilo je toliko poricanja i skrivanja da je teško bolestan - kazao je Rajan. 

Rani simptomi

Tek kad je saznao od čega mu otac boluje Rajan je počeo da povezuje njegove promene ponašanja sa njegovom bolešću.

- Imao je halucinacije i deluzije, dva manje poznata simptoma Parkinsonove bolesti, otpilike 10 godina pre postavljanja dijagnoze. To je destabilizovalo naš ionako komplikovan odnos zato što nisam znao šta se dešava - priznao je glumac.

 

 

Kako je ispričao Rajan njegov otac Džejms je bio policajac, bokser i prilično tvrdoglav čovek, potpuno različit od njega 

- Ne mogu čak ni da se setim da sam ikada imao pravi razgovor sa svojim ocem. Bio je fizički uvek uz nas, nikada nije propustio fudbalsku utakmicu, ali jednostavno nije imao kapacitet da oseti, ili podeli bar neku ljudsku emociju. Ponos je bio toliko usađen u njega i direktno uticao na njegovo ponašanje - kazao je on.

Nakon što se njegov otac razboleo i sve češće imao halucinacije to je izazvalo još dublji jaz među njima. 

- Moj tata je gubio razum, nezaustavljivo je klizio u stanje gde nije mogao da napravi razliku između stvarnosti i fikcije. Vremenom i drugi članovi naše porodice počeli da shvataju da se nešto ozbiljno dešava s njim. Pročao je teorijama zavere, verovao je da ga progone, a najstarašnije od svega je što je on zaista veorovao u to. To više nije bio čovek u koga sam odrastao i poznavao celog života - bio je iskren slavni glumac.

I majka je žrtva 

Rajanov otac je preminuo u 74. godini gotovo dve decenije nakon postavljanja dijagnoze, a slavan glumac i danas nakon tatine smrti dublje razmišljao o njihovom donosu.

 

 

- Stalno spajam delove priče i nisam prihvatao sopstvenu odgovornost. Bilo mi je vrlo lako da verujem da smo razlilčiti i da je prava veza oca i sina među nama nemoguća. Ali, što sam stariji često razmišljam o tome, o tati i spostvenoj nespremnosti da prihvatim njegovu bolest i bolje razumem svet u kome je bio.  Mogao sam možda biti tamo s njim pred kraj, a nisam. On i ja smo se jednostavno udaljili, i to je nešto sa čime ću živeti zauvek - kazao je Rajan.

On je otkrio da je ocu poslao pismo pet meseci pre nego što je umro u kome je pobrojao sve na čemu mu je bio zahvalan čime se na neki način oprostio od njega.

Shutterstock

Rajan je u braku sa koleginicom Blejk Lajvli s kojom ima četvoro dece

 

Rajanova majka Tami negovala je supruga do poslednjeg dana i najteže je podnela sve faze njegove bolesti posebno dok se borio sa halucinacijama.

- Mislim da je moja mama živela u istinskoj izolaciji sa mojim tatom mnogo, mnogo godina. Mentalna bolest najbližih neminovno i nepovratno utiče i na onoga ko ga neguje. To je moju majku zaista slomilo. Njen umor kao tatine negovateljice je veoma stvaran - to je verovatno jedan od nepoznatih  neželjenih efekata ovakvih bolesti - rekao je glumac.

Prema njegovom priznaju, on lično isceljenje je doživeo kroz svoju decu, a ima ih četvorto sa koleginicom Blejk Lajvli. 

Simptomi

Parkinsonova bolest je neurodegenerativno oboljenje koje se manifestuje drhtanjem ruku. Iako tačan uzrok Parkinsonove bolesti još uvek nije definitivno utvrđen, veruje se da bolest nastaje kao posledica kompleksne interakcije naslednih (genetskih) i faktora spoljašnje sredine.

Simptomi Parkinsonove bolesti postepeno javljaju samo na jednoj strani tela, s tendencijom pogoršanja tokom vremena.

Najčešća tri simtoma ove teške i neizlečive bolesti su:

  • tremor odnosno drhtanje najčešće šaka
  • ukočenost mišića ruku, nogu i vrata
  • usporeni pokreti koji često ne mogu da se kontrolišu

BONUS VIDEO:

Komentari (0)