Zanimljivosti

ŽESTOKA SVAĐA ČARLSA I VILIJAMA: Kralj je vikao na sina, orio se dvor - naterao ga da potpiše dokument

Princ ignoriše očeve zahteve iako bi to dovelo Harija na tron!

28.07.2024 12:50

ŽESTOKA SVAĐA ČARLSA I VILIJAMA: Kralj je vikao na sina, orio se dvor - naterao ga da potpiše dokument
RICHARD POHLE / AFP / Profimedia

Kralj Čarls III žestoko se posvađao sa sinom Vilijamom. Monarh je toliko vikao da se sve orilo na dvoru. On pokušava da zabrani starijem sinu i prestolonasledniku da se vozi helikopterom zajedno sa svojom porodicom, jer tako bespotrebno izlaže riziku ne samo svoju familiju već britanski tron.

Princ ne sluša oca

Čarls je u besu rekao sinu da bi u slučaju nesreće na presto došao Hari što nikome nije u interesu. Kako piše britanski Sun, princ Vilijam ne daje ni pet para na očeva upozorenja. On je obučeni pilot RAF, a vožnju helikopterom je opisao kao nešto najlepše na svetu. 

Kralj zahteva od sina da prestane da leti i podsetio ga je na nedavni peh sa helikopterom koji je i sam imao kada je letelica morala da bude prizemljena. Vilijamovo poigrravanje sa sudbinom, kako smatra Čarls, je posebno opasno sada kad se on bori sa rakom i ne zna koliko mu je vremena još ostalo.

Tanjug/AP

Čarls je zabrinut i izuzetnio ljut na Vilijama

 

Međutim, Vilijam se oglušio na sve očeve zahteve i molbe. On čak ne poštuje ni strogo nepisano pravilo da članovi kraljevske porodice koji su u prvom redu za nasledstvo za britanski tron ne smeju da lete zajedno. 
Kralj se posebno razbesneo kad je princ Vilijam nedavno u helikopter potrpao sve članove svoje porodice - Kejt Midlton i troje dece kako bi se prevezli od Kensingtonske palate u Londonu do njihove porodične kuće u Anmer Holu u Norfolku.

Vilijam je siguran u sebe i svoje letačke sposobnosti jer je prošao rigoroznu obuku RAF, imao je letačke zadatke, a 2021. je pozajmio helikopter vredan 6,5 miliona evra kako bi leteo i imao dovoljno letačkih sati za obnovu svoje pilotske dozvole. 

Kako ističu poznavaoci prilika na britanskom dvoru, u slučaju neke katastrofe i pogibije prestolonaslednika i njegove porodice bila bi ogromna tragedija za celo kraljevstvo, a princ Hari bi došao na presto. 

ROTA / Camerapress / Profimedia

Princ Vilijam je uveren u svoje letačke sposobnosti

Kraljev biograf Robert Džobson ističe da je kralj posebno postao osetljiv nakon što mu je dijagnostikovan rak, jer je postao svestan sopstvene smrtnosti.

- Kada je Vilijam odbio da prestane da leti sa svojom porodicom, Čarls je insistirao da potpiše formalni dokument u kome priznaje rizike i preuzima punu odgovornost za svoje postupke - rekao je on. 

Nije tajna da se kralj Čarls kao i njegova majka panično plaše helikoptera. Pokojna kraljica Elizabeta II imala je incident sa letelicom posle kojeg je odbijala da ikad više sedne u helikopter. Sličan stav ima i Čarls, pa ne čudi njegova zabrinutost za svojeglavog Vilijama i njegovu porodicu. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)