Zanimljivosti

NJENE GAĆICE SU MORALI DA ČUVAJU TELOHRANITELJI: Ova manekenka je živela kao rok zvezda i krasila preko 1.000 naslovica

Klaudija Šifer je stekla popularnost kakvu mnogi nisu mogli ni da zamisle.

24.07.2024 12:59

NJENE GAĆICE SU MORALI DA ČUVAJU TELOHRANITELJI: Ova manekenka je živela kao rok zvezda i krasila preko 1.000 naslovica
Vladimír Škarda, Ladislav Křivan / CNC / Profimedia

Klaudija Šifer je jedna od najpoznatijih manekenki svih vremena. Ova nemačka lepotica rođena je 25. avgusta 1970. godine u Rajnabergu, nedaleko od Diseldorfa. Sa visinom od 180 centimetara, vitkom linijom i zanosnom figurom, postala je sinonim za "manekenku bez mane" i ostavila neizbrisiv trag u svetu mode.

Svet mode osvojila je još ranih devedesetih godina kada se pojavila kao atraktivna plavuša koja je brzo stekla status jedne od najlepših žena na svetu, zadržavši tu titulu do danas. Tokom svoje duge karijere, Klaudija je krasila preko 1.000 naslovnica prestižnih svetskih magazina, uključujući Vogue, Harper's Bazaar i Elle. Iako je u tinejdžerskim danima maštala o karijeri advokata, ljubav prema modi odvela ju je u potpuno drugom pravcu.

Odmah je dospela na naslovnice

U oktobru 1987. godine, u Diseldorfu, Mišel Levaton, vlasnik Metropolitan Model Agencije, primetio je Klaudiju i angažovao je, što je brzo dovelo do njenog pojavljivanja na naslovnici francuskog izdanja magazina Elle. Nakon toga, radila je za najpoznatije modne dizajnere i kuće, uključujući Chanel, Christian Dior, Versace, Fendi, Gucci, Prada, Valentino, Giorgio Armani, Rocco Barocco, Balenciaga, Hugo Boss, Dolce & Gabbana, Tom Ford, Laura Biagiotti, Missoni, Burberry, Etro, Roberto Cavalli, Alberta Ferretti, Carolina Herrera, Jean-Paul Gaultier, Gianfranco Ferré, Pierre Cardin, Karl Lagerfeld, John Gallianoi mnoge druge.

Po završetku školovanja, nastavila je da se bavi manekenstvom i gradi svoju uspešnu karijeru. Nastupila je u nizu zapaženih filmova i video spotova, ali je više uspeha postigla u modnom svetu nego kao glumica.

Bila je sa Dejvidom Koperfildom

x popularne manekenke oduvek je intrigirao javnost, a najviše pažnje privukla je njena veza sa američkim mađioničarem Dejvidom Koperfildom, sa kojim je bila u vezi pet godina.

Verila se sa Koperfildom nakon samo godinu dana veze, ali ova ljubav nije dugo trajala. Četiri godine nakon veridbe, tačnije 1998. godine, Dejvid i Klaudija su se razišli.

Manekenka je zbog lepote i popularnosti često bila na meti progonitelja i paparaca.

Od 2002. godine, udata je za američkog filmskog producenta Metjua Vona, sa kojim ima troje dece – sina Kaspara i dve ćerke, Klementinu i Kozimu.

Suvlasnica je čuvenog lanca restorana "Fashion Cafe", koji drži zajedno sa Sindi Kraford, Naomi Kembel, El Makferson i Kristi Terlington.

"Živela sam kao rok zvezda"

Klaudija je u jednom intervjuu za Elle govorila o periodu najveće popularnosti:

- Bilo je to ludo vreme. Živela sam kao rok zvezda. Na svakoj reviji čuvali su me telohranitelji… Ne samo mene, nego i moju odeću, čak i donji veš – da, i grudnjake i gaćice. Jer svaki put kad bih izašla na pistu i vratila se, mojih stvari nije bilo, sve bi nestalo. Eto, zato je i moj veš svojevremeno morao da ima lične telohranitelje, prisetila se manekenka za Elle.

Klaudija je uvek bila drugačija i ozbiljnija u poređenju sa drugim modelima, što ju je često činilo čudnom u očima njenih koleginica. U istom intervjuu, opisala je kako je često bila vrlo napeta zbog poslovnih obaveza:

- Pred izlazak na pistu živci su mi bili nadraženi. Uživala sam i slavila kada bi se sve završilo, ali pre toga ne. I kada sam bila među tom gomilom, bukvalno sam morala sebe da teram da idem od jednog do drugog. Morala sam brzo da učim. Odjednom sam se našla u tom svetu… Samo sam mislila: "Zatvori oči i uskoči", ispričala je Šifer.

Kako je vreme prolazilo, Klaudija je prihvatila starenje i znala kada je vreme da preda štafetu novim nadama.

- Dobijala sam mnogo divnih komplimenata u svoje vreme. Ali onda prelazite na sledeću fazu i nastavljate dalje. Ne moraju da me zovu lepom celog života. To su dobre uspomene, ali treba znati kada je vreme da predaš štafetu narednoj generaciji. Za mene je to prirodno, nema smisla biti zavidan ili ljubomoran, zaključila je Klaudija Šifer.

Klaudija Šifer i dalje ostaje ikona stila i inspiracija mnogima, dokazujuži svima i godinama kasnije da prava lepota i elegancija dolaze iznutra.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)