Zanimljivosti

PRVI MUŽ JE TUKAO OFINGEROM, MORALA JE DA PROMENI IME: Mir je pronašla uz 17 godina mlađeg koji joj je donirao bubreg

Tina Tarner se izdvajala po svojoj harizmi i slobodnom nastupu na sceni - što ju je vinulo u zvezde.

11.07.2024 10:02

PRVI MUŽ JE TUKAO OFINGEROM, MORALA JE DA PROMENI IME: Mir je pronašla uz 17 godina mlađeg koji joj je donirao bubreg
Volfík René / ČTK / Profimedia

Kada pomislite na hrapavi, dubok ženski glas ili "divlju" energiju na sceni, prva asocijacija za mnoge je legendarna Tina Tarner. Jedna od najvećih zvezda u istoriji popularne muzike imala je teško detinjstvo, ali i mladost u kojoj je trpela brutalno nasilje. Nakon što je izašla iz toksične i nasilne veze u 40. godini, izgradila je sjajnu karijeru i dokazala da nema prepreka za talenat i upornost.  kasno.

Teško detinjstvo

Tina je rođena kao Ana Mej Bulok 1939. godine u malom ruralnom gradu Natbušu u saveznoj državi Tenesi, a imala je teško detinjstvo, prenosi BBC. Otac joj je bio radnik na lokalnoj farmi, a kasnije su se njeni roditelji preselili da bi radili u fabrici municije, zbog čega su Ana i njena sestra bile razdvojene. Brigu o njoj su preuzeli deda i baba. Još kao devojčica pokazala je izuzetan talenat i glas, pa je pevala u baptističkoj crkvi nakon što se porodica ponovo okupila.

Majka ju je napustila kada je imala 11 godina, a dve godine kasnije njen otac se ponovo oženio, a Ana i njena sestra su poslate da žive sa bakom u Braunsvilu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tina Turner (@tinaturner)

Igrala je košarku, bila čildersica u školi i imala ispunjen društveni život. Kada je diplomirala 1958. godine, zaposlila se u bolnici u Misuriju kao medicinska sestra. 

Slučajno je zapevala  u noćnom izlasku

Tokom jednog izlaska sa svojom sestrom prvi put je ugledala Ajka Tamera kako nastupa sa svojim bendom Kraljevi ritma. Tarner je bio proslavljeni izvođač i muzičar, a njegov bend jedna od najvećih atrakcija na muzičkoj sceni. 

Tokom pauze, jedne večeri Ani je ponuđen mikrofon da zapeva. Ona je u to vreme bila u vezi sa saksofonistom iz benda Rejmondom Hilom i imali su sina Rejmonda. 

Tanjug/AP

Tina je tokom mnogih svojih nastupa ukrstila svoje snage sa velikim izvođačima poput Rolling Stounsa

 

Tina je prošla trnoviti put do slave. Nastupala je kao prateći vokal dve godine, nakon čega je dobila priliku da zapeva solo i snimi prvu pesmu, a ubrzo je uskočila na mesto glavnog soliste u bendu. 

Promena imena - zaštita od ljubavnika

Pošto je ušla u bend, Ajk joj je predložio da promeni ime u Tinu kako je "bivši ljubavnici ne bi mogli naći". Njena prva numera "Fool in love" je postigla veliki uspeh na Bilbordovoj listi. Naredna pesma koju je snimila Tina sa Ajkom ušla je u top 20 i donela im Gremi nagradu. Par je već uveliko bio u vezi koju su obelodanili kad se Ajk razveo od pete žene. Venčali su se 1962. godine. Ajk i Tina proveli su na turneji tri godine, a Tina je imala i nastupe u mnogim emisija.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tina Turner (@tinaturner)

 

Pošto je bio oduševljen Tininim glasom, producent Fil Spektor ju je ubedio da uđe u studio i snimi novu pesmu, ali bez Ajka jer se znalo koliko voli da kontroliše i dominira.

Iskustvo iz toksične veze

Iako je Tinina karijera išla uzbrdo zajedno sa njim, putujući zajedno na turneje, u privatnom životu ovog para nisu cvetale ruže. Ajk je sredinom 70-ih postao zavisnik od alkohola i kokaina, a želja sa kontrolom života svoje supruge je esklalirala u fizičko zlostavljanje kod kuće. U tom braku Tina je preživela prave strahote, počevši od toga da ju je bivši suprug tukao žičanim ofingerom i drvenim kalupom za cipele dok je bila trudna, da bi je i jednom prilikom opekao vrelom kafom, prenosi BBC. Ona je u memoarima "Ja, Tina", rekla da je Ajk bio nasilan i promiskuitetan tokom celog njihovog braka. Zbog nasilja koje je trpela pokušavala je više puta da se ubije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tina Turner (@tinaturner)

Želeći da se reši ove toksične i teške veze, sa nešto malo novca kod sebe, Tina je pobegla od svog supruga, zatraživši utočište kod svojih prijateljica, dok je čekala razvod od Ajka.

Sa 40 godina počela je život ispočetka, započela je solo karijeru i nizala uspehe. Nastupala je sa Rodom Stjuartom, kasnije i sa Roling Stounsima. U 61. godini je saopštila da se delimično povlači. Tina se udala 2013. godine za 17 godina mlađeg muzičara Ervina Baha, nakon 27 godina provedenih zajedno. Nastanili su se u Švajcarskoj gde je živela do poslednjeg dana.

Slavna pevačica koja je bolovala od raka creva, preživela moždani udar i transplantaciju bubrega, a 2018. u svojoj knjizi je otkrila da joj je suprug donirao bubreg nakon što su lekari ustanovili da njeni bubrezi rade samo 20 odsto.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tina Turner (@tinaturner)

Neverovatna energija kojom je plenila na secni nikada je nije napustila. Sa 73 godine postala je najstarija osoba svih vremena koja se našla na naslovnici časopisa Vogue 2013. godine.

Jednom prilikom je bila upitana da prokomentariše šta ju je bodrilo da nastavi dalje nakon zlostavljanja.

- Nisam nikada skrenula sa svog puta od početka do kraja. Zato jer sam verovala u nešto u sebi što mi je govorilo da može biti bolje - rekla je ona tada.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)